Gemeente IJsselstein


Wijte zette IJsselstein op de kaart
woensdag, 01 juni 2005 - 13:09 CET

Bij zijn officiële afscheid als burgemeester kreeg mr. drs. Th.E.M. Wijte op 31 mei jl. tijdens de buitengewone raadsvergadering de zilveren Erepenning van de stad uitgereikt. De heer Wijte heeft - na meer dan 13,5 jaar het ambt van burgemeester van IJsselstein te hebben bekleed - per 1 juni nieuwe functies aanvaard. Waarnemend burgemeester is J.C.M. Klomp.

Het college heeft deze erepenning aan de heer Wijte vooral toegekend (gehoord het seniorenconvent) vanwege zijn grote daadkracht voor de ontwikkeling en realisatie van Zenderpark tot IJsselstein-Zuid met ruim 4.000 woningen (en twee bedrijventerreinen) en de realisatie van infrastructurele voorzieningen in de gehele stad; zijn bijdragen aan de sociale cohesie door zijn inspanningen voor het verenigingsleven; het op de kaart zetten van IJsselstein in de regio. Daardoor heeft hij zich meer dan verdienstelijk gemaakt voor de stad.

Tijdens de buitengewone raadsvergadering in Fulcotheater werd behalve door de heer Wijte het woord gevoerd door commissaris van de koningin mr. B. Staal, plaatsvervangend raadsvoorzitter C. A. Pape en loco-burgemeester J.C.M. Klomp.

s Avonds namen de inwoners en de besturen van verenigingen afscheid van de burgemeester.

Loopbaan burgemeester Wijte
De heer Wijte is onafhankelijk voorzitter van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast is hij toegetreden tot de rechterlijke macht. Tevens wordt hij gedelegeerd voorzitter van het sociaal-kerkelijk instituut KASKI, verbonden met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Mr. drs. Th.E.M. Wijte heeft een grote bestuurlijke loopbaan. Zo was hij onder meer van 1982 tot 1987 wethouder van de gemeente Nijmegen. Van 1987 tot 1991 was hij eerste burger van Budel waarna hij burgemeester van IJsselstein werd. Vanaf 1993 was hij dagelijks bestuurslid van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) voor Volkshuisvesting en vanaf 1994 lid van het dagelijks bestuur van de regionale brandweer.

Van 1990 tot 2004 was hij voorzitter van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie (NKS) te Den Bosch (serviceverlenende organisatie die vanuit haar waarden en visie de sportiviteit in brede zin stimuleert en vergroot). Hij was van 1999 tot 2003 president van de Fédération Internationale Catholique d' Education Physique et Sportive (FICEP). De FICEP is een internationale overkoepeling van dertien nationale Euro-Afrikaanse sportfederaties gezeteld in Parijs, die zich in het bijzonder richt op de vergroting van sociale integratie en cohesie door middel van sport. Naast vele andere nevenfuncties is hij sinds 2002 lid van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming te Den Haag.

In maart 2002 werd mr. drs. Th.E.M. Wijte benoemd tot Officier in de Leopoldsorde, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de FICEP (een Belgische onderscheiding). In 2003 is hij door de Paus benoemd tot Commandeur in de Orde van St. Silvester. In april 2004 werd de heer Wijte benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.