Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 1 juni 2005

Veelplegers super snel voor de rechter in Den Haag

In het arrondissement Den Haag worden veelplegers sinds 1 mei 2005 sneller dan voorheen voor de rechter gebracht. Ze worden niet meer voorgeleid aan de rechter-commissaris, maar nog binnen de termijn van de inverzekeringstelling gedagvaard voor een zitting van de politierechter. Deze nieuwe aanpak, die efficiënter en sneller is dan de oude werkwijze, wordt supersnelrecht voor veelplegers genoemd. Het arrondissement Den Haag is het eerste arrondissement dat deze werkwijze invoert.

Onder een veelpleger wordt een verdachte verstaan die minimaal tien keer een proces-verbaal voor misdrijf tegen zich zag worden opgemaakt. De zeer actieve veelplegers zijn bovendien nog in de laatste vijf jaren drie keer onherroepelijke veroordeeld voor een misdrijf waarvan de laatste veroordeling dateert uit 2004. In het gebied van regiopolitiekorps Haaglanden verblijven 647 zeer actieve veelplegers, in dat van Hollands Midden 128. Veelal gaat het hierbij om verdachten die relatief geringe strafbare feiten plegen, maar daarmee grote overlast voor de samenleving veroorzaken.

Als de veelpleger supersnel wordt gedagvaard voor een zitting van de politierechter, wordt de zaak in beginsel direct afgedaan. Het kan hierbij om ieder strafbaar feit gaan dat aan een Politierechter kan worden voorgelegd, waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten, mits het onderzoek is afgerond. In beginsel zullen geen zaken worden gevoegd, wat betekent dat per verdachte één zaak ter zitting zal worden behandeld. De supersnelrecht-zittingen worden iedere werkdag gehouden. Naar verwachting zullen gemiddeld drie veelplegers per zitting terecht staan.

Slachtoffers

Het OM heeft voorzieningen getroffen om slachtoffers te begeleiden in het geval zij de geleden schade op de verdachte wensen te verhalen. De benadeelde vult het daarvoor benodigde formulier al bij de politie in en wordt vervolgens zo mogelijk direct in contact gebracht met medewerkers van Slachtofferzorg, die de benadeelde bijstaan bij het beramen van de hoogte van het schadebedrag.

ISD

Veelplegers, tegen wie het OM voornemens is een maatregel tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders te eisen, zullen wel worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij volgen het gebruikelijke traject van voorlopige hechtenis tot aan de behandeling door de meervoudige kamer.

Reclassering

Het OM Den Haag heeft met Parnassia, Stichting Reclassering Nederland en het Leger des Heils afspraken gemaakt over het aanbieden van zorg en begeleiding, in de vorm van drangtrajecten. Voor iedere zeer actieve veelpleger op een Toplijst wordt in de vorm van een rapportage voor de supersnelrechtzitting geadviseerd of en zo ja welke mogelijkheden er zijn voor hulp en begeleiding. Bovendien wordt al voorafgaande aan het gepleegde delict van al deze veelplegers een persoonsdossier aangelegd of bijgehouden, op basis waarvan op zeer korte termijn een strafadvies kan worden gegeven. Het zal echter naar verwachting wel enige maanden duren voordat ten aanzien van alle verdachten op de top-lijsten het dossier compleet is.

Oude werkwijze

Het supersnelrecht voor veelplegers verschilt van de oude werkwijze in arrondissement Den Haag. Sinds 2003 werd door het arrondissementsparket Den Haag voor bepaalde strafbare feiten (winkel- en fietsendiefstallen, autokraken etc.) gepleegd door een verdachte die op de lijst staat van zeer actieve veelplegers in Haaglanden en Hollands Midden de bewaring gevorderd. Na de bewaringstermijn werd door het OM geen gevangenhouding gevorderd, maar werd de verdachte heengezonden. Eens per half jaar werden door het OM alle zaken van een verdachte gebundeld aangebracht op één zitting. Dan werd één straf geëist, met aftrek van de tijd die reeds in voorarrest was door gebracht. Met de invoering van de supersnelrechtzittingen zullen de bestaande stapelzittingen goeddeels komen te vervallen.

De advocatuur is onlangs schriftelijk geïnformeerd over de afspraken die door OM en rechtbank zijn gemaakt over het supersnelrecht voor veelplegers.