Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 179

datum: 31 mei 2005

Jongeren als trendspotters voor de gemeente

In Amersfoort woont een groot aantal jongeren. Burgemeester en wethouders willen de kracht van die jongeren gebruiken bij de ontwikkeling van de stad. Daarom stelt het college 114.590 euro beschikbaar voor de uitvoering van het plan van aanpak 'Jong Amersfoort Spreekt'. De essentie van dit plan is dat jongeren fungeren als trendspotters voor de gemeente.

Het college wil jongeren van verschillende niveaus en achtergronden bij het beleid betrekken. Daarvoor is een database van actieve, maatschappelijk geĂŻnteresseerde jongeren nodig. Voor een kick off nodigt het college 75 tot 100 jongeren, politici en het jongerenwerk uit. Tijdens deze bijeenkomst worden in workshops en discussies de thema's vastgesteld. Die worden vervolgens gebruikt voor een planning van diverse activiteiten. Tijdens de kick off wordt ook een groep jongeren geworven die als panel wil fungeren. Dit panel wordt op afroep bij verschillende initiatieven en onderwerpen betrokken. De leden van het panel hebben hun eigen achterban in de verschillende wijken, scholen, jongerencentra, sportclubs e.d. Hierdoor wordt een groep jongeren bereikt die representatief is voor de Amersfoortse jongeren.

Trendgroepen
Om de representatieve vertegenwoordiging van jongeren vast te houden worden verschillende trendgroepen ingesteld. Welke trendgroepen dit zijn is afhankelijk van de activiteitenplanning en de thema's die bijvoorbeeld in jeugddebatten aan de orde komen. Afhankelijk van de activiteit en de interesses van de jongeren wisselen de trendgroepen van samenstelling. Het project 'Jong Amersfoort spreekt' loopt van 1 juni 2005 tot 1 juni 2007. Het jongerenwerk van de Stichting Welzijn Amersfoort wordt intensief bij de opzet en uitvoering van het project betrokken. Het is de bedoeling dat de werkwijze na twee jaar verankerd is binnen het jongerenwerk.

Meepraten en meebeslissen

Jongeren moeten kunnen meepraten en meebeslissen op alle beleidsterreinen en voorzieningen die er zijn voor jongeren. Dus niet alleen op het gebied van jeugdbeleid en jongerenwerk, maar ook als het gaat om cultuur, sport en de inrichting van de openbare ruimte. Dit bevordert niet alleen de kwaliteit van het beleid. De inbreng van en het draagvlak onder jongeren bij de ontwikkeling van voorzieningen bevordert ook het gebruik ervan. Jongeren die de ruimte krijgen om de politiek gevraagd en ongevraagd te adviseren worden gestimuleerd hun mening te geven over zaken die hen aangaan. Dit bevordert de maatschappelijke betrokkenheid van de jongeren en hun sociale binding met de samenleving en de stad. Wel is specifieke aandacht nodig voor het bereik van jongeren. Differentiatie naar leeftijd, interesse, woonomgeving en soms ook niveau vergroot dit bereik. Maatwerk is dus geboden.

Informatie: Bianca de Graaf, communicatiemedewerker voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, 033 469 42 82, e-mail b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl.


---- --