Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Werknemer met slaapstoornis moet extra hard werken

30 mei 2005

Chronische slaapklachten gaan meetbaar gepaard met prestatievermindering, ontdekte Michel Varkevisser in zijn door NWO gefinancierde promotieonderzoek. Deze conclusie gaat tegen eerdere bevindingen in. De promovendus stelt dat onder normale, dagelijkse omstandigheden het lagere prestatieniveau vermoedelijk niet zichtbaar is doordat de slapelozen extra energie investeren in het uitvoeren van een taak. Varkevisser promoveert op 1 juni aan de Universiteit van Amsterdam.

Varkevisser onderzocht zowel in een laboratorium- als in een veldonderzoek hoe slaapproblemen de prestaties van werknemers beïnvloeden. In tegenstelling tot eerdere bevindingen vond Varkevisser onder strikt gecontroleerde laboratoriumomstandigheden een duidelijke vermindering van het prestatievermogen van mensen die aan ernstige slaapproblemen lijden. Een verklaring voor deze afwijkende observatie is dat Varkevisser als een van de weinigen een volledig gecontroleerd laboratoriumexperiment opzette. Hierbij werd gelet op onder andere lichtblootstelling, zithouding, en voedselinname. Bovendien mochten de mensen gedurende 24 uur niet slapen.

Na de gecontroleerde experimenten voerde hij een veldstudie uit, waarbij werknemers met slaapproblemen een palmtop computer kregen met daarop drie testen en een slaaplogboekje. Tijdens deze observatieperiode rapporteerden de 'insomniacs' veel subjectieve klachten als vermoeidheid, slaperigheid, verslechterde stemming en verslechterd concentratievermogen. In tegenstelling tot deze subjectieve klachten vond de onderzoeker geen verslechtering in objectief functioneren.

De onderzoeker concludeert hieruit dat als mensen met chronische slaapklachten op zichzelf aangewezen zijn (onder saaie omstandigheden), ze verminderd functioneren. Onder (semi-)normale omstandigheden kunnen ze echter extra inspanning in een taak steken, waardoor het prestatieniveau relatief hoog blijft. Door deze extra investering lijken ze redelijk mee te komen op het werk, maar dit gaat op de lange termijn ten koste van hun lichamelijk welbevinden. Hun stemming verslechtert en ze worden overmatig moe. Hierdoor is er een verhoogde kans op ziekteverzuim.

Ongeveer twintig procent van de bevolking heeft regelmatig slaapklachten, waarvan naar schatting zes procent chronische klachten heeft. Opvallend genoeg komen slaapproblemen vrijwel nooit aan de orde als mogelijke factor die een rol speelt in het ziekteverzuim van werknemers. Bovendien zien veel eerstelijns hulpverleners, zoals huisartsen, bedrijfsartsen, maar ook psychologen, chronische slaapproblemen niet als een op zichzelf staande stoornis. Hierdoor kiezen ze vaak niet de juiste behandeling en verwijzen ze de patiënt niet tijdig door naar een instelling voor slaap- en waakstoornissen.

...........................

Meer informatie over dit onderzoek bij:

* drs. Michel Varkevisser (UvA, Psychonomie)
* t: +31 (0)15 278 4640, m.varkevisser@uva.nl
* promotie 1 juni, promotor prof. dr. G.A. Kerkhof, t: +31 (0)20 525 6739

Het onderzoek van Varkevisser maakt deel uit van het NWO-programma Psychische Vermoeidheid in de Arbeidssituatie (PVA). Meer informatie over dit programma bij:

* Charlotte Bos (NWO, Maatschappij- en Gedragswetenschappen)
* t: +31(0)70 344 0938, bosc@nwo.nl

* zie ook www.nwo.nl/pva of www.psychischenwerk.nl