Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Draadloos sensornetwerk voorspelt schimmels

LOFAR-Agro doorbraak in precisielandbouw

Exloo, 30 mei * Aanstaande woensdag 1 juni plaatsen onderzoekers van Wageningen UR in Exloo het eerste draadloze sensornetwerk voor de landbouw in een perceel aardappelen. De 150 sensoren meten temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in het gewas. Met deze gegevens kunnen boeren zich beter wapenen tegen de gevreesde aardappelziekte phytophthora. Hiermee is een nieuwe generatie adviessystemen voor precisielandbouw geboren.

De techniek van het LOFAR multi-sensornetwerk koppelt de sensoren aan een centrale computer die de gegevens interpreteert. Wageningen UR, de TU Delft en ASTRON, bedenker van LOFAR, hebben samen de toepassing ontwikkeld. Naast toepassingen in de astronomie en geofysica is LOFAR-Agro de derde werkende toepassing van LOFAR.

Draadloze sensornetwerken bestaan uit groot aantal sensoren die elk voorzien zijn van een microprocessor en een radio-ontvanger. De microprocessor zendt zijn meetgegevens via de radio en antenne naar een van de ander sensoren in de buurt. Zo bouwen alle sensoren samen een communicatienetwerk dat berichten doorgeeft aan de centrale computer die de metingen interpreteert en de boer van passende informatie voorziet.

De huidige generatie computerprogramma's die de boeren adviseert met welk middel en wanneer er het beste gespoten kan worden, baseren het advies op de waarnemingen van een meteostation en de weersvoorspelling. Door nu te meten in het gewas zelf, ontstaat beter inzicht in de actuele situatie. Plaatsing van veel sensoren levert inzicht in verschillen binnen een perceel.

Op woensdag 1 juni zullen de onderzoekers van Wageningen UR en de Technische Universiteit Delft de sensoren in het veld gaan plaatsen. Korte tijd daarna is het netwerk actief.

Vertegenwoordigers van de media zijn uitgenodigd om bij de start van dit project aanwezig te zijn.

Voor meer informatie en aanmelding:
Frederiek Westra van Holthe, holthe@astron.nl, 06 27024322

Programma
Datum: woensdag 1 juni 2005
Aanvang: 9.30 uur, Cafe 't Wapen van Exloo, Hoofdstraat 8 te Exloo

9.30 uur - welkom in 't wapen van Exloo en uitreiking informatie materiaal 10.00 uur - Toelichting LOFAR, dhr. Joris van Enst, directeur multidisciplinair onderzoek LOFAR 10.10 uur - Toelichting landbouw toepassing van LOFAR, dhr. Daan Goense, Wageningen UR, directeur Agrotechnology and Food Innovations B.V. 10.20 - vragen stellen
10.30 - Vertrek LOFAR test site
10.45 - bezichtiging van- en toelichting over het aansluitpunt van het LOFAR netwerk 11.00 - naar aardappelperceel
11.10 - toelichtinng bij perceel waar onderzoekers bezig zijn sensoren te plaatsen 11.20 - gelegenheid bekijken activiteiten, gebruikte sensoren en computer die informatie verzamelt. Ook gelegenheid om betrokkeken bij het project te interviewen. 12.00 - gelegenheid om de eerste resultaten van metingen te zien

Technische werking

De processor, een batterij en de radio met antenne worden in een waterdichte omhuizing geplaatst die bestaat uit een doorzichtige buis met stoppen om die af te dichten. Dit wordt aan een stok bevestigd en wel zo dat de antenne nog net boven het gewas uitsteekt als dit in volle groei is. Onderzoek in 2004 heeft aangetoond dat het bereik van de radios in een volgroeid gewas beperkt is als die onderin het gewas staat. De sensor zelf is in dit stadium van het onderzoek los van de processor/zender/antenne gehouden, om die op een landbouwkundig relevante hoogte in het gewas te laten meten.

Aan de rand van het perceel staat een kleine computer die van stroom voorzien wordt via een zonnepaneel en accu. Deze verzamelt de informatie van alle sensoren in het veld en stuurt die om de tien minuten via een gerichte WIFI verbinding naar het aansluitpunt van het LOFAR netwerk. Een zgn AgroServer verzamelt die meetgegevens. Dit is een computersysteem met database software. De gegevens worden gecontroleerd op eventuele fouten. Het beslissing ondersteunende systeem kan de gegevens uit het veld, aangevuld met gegevens die de boer heeft ingevoerd over bv de al uitgevoerde bespuitingen, uit de AgroServer halen. Zodra er een nieuw weerbericht is zal die opnieuw heen advies opstellen.

----