Gemeente Utrecht
1 JUNI 2005 REFERENDUM OVER UITBREIDING KOOPZONDAGEN IN UTRECHT
Komt er een mogelijkheid voor alle winkels in de binnenstad en in de zogeheten stadsstraten in Utrecht om elke week een koopzondag te houden van 12.00 tot 18.00 uur? Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor hierover een raadplegend referendum te houden. In het collegeprogramma is afgesproken bij eventuele uitbreiding van het aantal koopzondagen een referendum te organiseren. Het college stelt daarom de gemeenteraad voor dit referendum zo snel mogelijk plaats te laten vinden, namelijk op woensdag 1 juni 2005, tegelijk met het landelijk referendum over de Europese grondwet.
Op dit moment kent Utrecht 12 koopzondagen per jaar en 6 mogelijke 'themakoopzondagen' per wijk per jaar. In 2004 zijn de koopzondagen in Utrecht geëvalueerd. Naast een expertmeeting met ondernemers en organisaties rondom culturele zondagen en de horeca is het Koopstromenonderzoek Randstad 2004 gehouden, waarin de positie van de Utrechtse binnenstad is vergeleken met een groot aantal andere steden. Ook onderzoeken van NVM, de Telegraaf en het recentste passantenonderzoek van Locatus zijn betrokken bij het voorstel van het college.
Op basis van de evaluatie vindt het college dat uitbreiding van de koopzondagen bijdraagt aan behoud en versterking van de kwaliteit en aantrekkelijkheid van Utrecht als belangrijke winkelstad . Het winkelaanbod in de binnenstad heeft grote economische betekenis voor de stad en uitbreiding van de koopzondagen vergroot de (toeristische) attractiviteit en het bezoek aan de Utrechtse binnenstad. Er is steun voor dit voorstel bij de ondernemers en uitbreiding van de koopzondagen betekent dat de Utrechtse binnenstad regionale, nationale en internationale bezoekers van culturele en sportevenementen beter kan bedienen. Omdat de aanpak van het stationsgebied gedurende enige jaren overlast zal veroorzaken, is betere spreiding van het publiek een voordeel door de zondag aan de bezoekmogelijkheden toe te voegen.
De uitbreiding van koopzondagen is mogelijk op basis van de Winkeltijdenverordening. Behalve voor de binnenstad stelt het college voor vrijstelling te verlenen aan een aantal stadsstraten, de grote straten die inwoners en bezoekers naar het centrum leiden. Het gaat hierbij om de Biltstraat, Burgemeester Reigerstraat, Nachtegaalstraat, Vondellaan, Rijnlaan, Balijelaan, Croeselaan, Kanaalstraat, Damstraat, Vleutenseweg, Amsterdamsestraatweg en Oudenoord. Dit waarborgt de economische mogelijkheden voor de bedrijven in deze straten.
In het collegeprogramma uit december 2000 is afgesproken een raadplegend referendum te houden over eventuele uitbreiding van de koopzondagen. Het CDA heeft hierbij aangetekend tegen mogelijke uitbreiding van de koopzondagen te zijn. Om het referendum op 1 juni 2005 te kunnen laten plaatsvinden moet de gemeenteraad op 14 april 2005 een besluit nemen over het houden van het raadplegende referendum, de precieze vraagstelling, de communicatie over het referendum, de uitvoering, de evaluatie en de begroting. De uitslag van het raadplegend referendum is niet bindend voor de gemeenteraad.
Tot aan het raadsbesluit op 14 april 2005 zullen al de meest noodzakelijke voorbereidingen worden getroffen voor het referendum, die niet kunnen wachten tot na 14 april 2005. Hierbij kan worden teruggegrepen op de ervaring die is opgedaan bij het referendum over het stationsgebied in 2002.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Regie Bouma 030-286 11 55 of Stijn Terlingen 030-286 11 56.