FNV

Laurus geeft wilde stakers in Beilen zin: `werk naar werk

De zeventig boventallige werknemers van Laurus' distributiecentrum in Beilen krijgen hulp bij het vinden van ander werk. Die eis van de wilde stakers heeft de werkgever woensdagavond ingewilligd. FNV Bondgenoten bemiddelde de hele middag in het conflict tussen de wilde stakers en de directie. "De mensen wilden de zekerheid dat ze van werk naar werk worden begeleid als ze door de aangekondigde reorganisatie hun baan kwijtraken. De directie wilde daar eerst niet aan. Maar dan waren de mensen niet aan het werk gegaan", zegt vakbondsbestuurder Lex Makkinje. FNV Bondgenoten nam de staking niet over.

Woensdagochtend om half elf brak de wilde staking uit. Even na het middaguur arriveerde Makkinje voor overleg.

Uit protest tegen de voorgenomen reorganisatie, die in Beilen 59 volledige banen kost, en het schofferen van de bonden in de discussie over het bedrijfspensioenfonds besloten de werknemers maar wat te gaan lanterfanten. Op verzoek van de directie zijn ze vervolgens in de kantine gaan zitten.

FNV Bondgenoten heeft de actie niet georganiseerd. Op 16 en 17 juni waren vergaderingen belegd om de reorganisatie, die vanaf 1 oktober binnen jaar beslecht zou moeten worden, te bespreken. Voor de vakbond zijn gedwongen ontslagen ook onaanvaardbaar.

"Dinsdag was al duidelijk dat de sfeer in Beilen explosief is als gevolg van het stuk gelopen overleg over de pensioenregeling binnen Laurus", zegt Makkinje die de wilde staking ook als steun in de rug van de bond in het pensioenconflict met Laurus voelt.