VEERKRACHT
Europa staat garant voor betere voedselkwaliteit
Europa staat garant voor betere voedselkwaliteit
Den Haag, 31 mei 2005 - De Europese Unie verbetert de
voedselkwaliteit. Dat stelde professor dr. W. Verbeke van de
Universiteit Gent tijdens een presentatie bij de Voedsel en Waren
Autoriteit. Mensen lopen minder gevaar dankzij de internationale
uniforme regelgeving. In alle landen van de EU wordt steeds beter
gelet op de risico's voor mens, dier en volksgezondheid.
In tegenstelling tot feiten, denken veel consumenten dat het huidige
voedselpakket minder veilig en betrouwbaar is dan enkele decennia
geleden. 'Niets is minder waar. De veiligheid van voedsel wordt beter
gewaarborgd dan ooit in de geschiedenis van de mens, dankzij de
Europese regelgeving en de invulling daarvan door de lidstaten',aldus
Verbeke. 'De hele keten van grondstoffen van dierenvoedsel tot aan
onze consumptie van voedselproducten wordt systematisch
gecontroleerd.'
Toezicht van stal tot bord
De samenwerking tussen de EU lidstaten zorgt voor een gemiddeld hoger
niveau van aandacht voor voedselkwaliteit. Europese regelgeving, zoals
de General Food Law, biedt specifieke voorschriften voor een optimale
risicobeheersing. 'Wat dagelijks op ons bord ligt, is tientallen keren
gecontroleerd op veiligheid. Er zijn duidelijke hygiënevoorschriften
voor de productie, verwerking en het aanbieden van voedsel', zegt
André Kleinmeulman van de Voedsel en Waren Autoriteit. Affaires zoals
de 'dioxinekippen' en de relatie tussen BSE en Kreutzfeld-Jacob, en de
epidemieën zoals kippenpest, varkenspest en mond en klauwzeer hebben
het vertrouwen van de consument in de voedselveiligheid aangetast. 'Om
dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, stellen de Europese
overheden en het bedrijfsleven steeds hogere kwaliteitseisen. Het gaat
hierbij om zowel de eisen aan het productieproces, als de eisen aan
het eindproduct zelf.'
Smakelijk en gezond
Uit onderzoek van prof. Verbeke, hoogleraar Agromarketing en
Consumentengedrag, hebben consumenten vele en diverse wensen ten
aanzien van voedselveiligheid. 'Daarbij staat de perceptie van
kwaliteit voorop. Dat betekent voor de consument dat het voedsel
lekker moet zijn en gezond. Met name het aspect gezond wordt door de
consument gezien als veilig, alhoewel blijkt dat de smaak uiteindelijk
het belangrijkst blijft voor de consument.'De consument is verder niet
bereid om meer te betalen voor voedselveiligheid.
Over de VWA
De Voedsel en Waren Autoriteit werkt aan zichtbare risicoreductie op
het gebied van voedsel- en consumentproducten. 'De keten van grondstof
tot eindproduct is lang en gecompliceerd en wordt bewaakt door de
Voedsel en Waren Autoriteit',stelt Kleinmeulman. De VWA beschermt de
Nederlandse consument tegen onveilige producten. De VWA geeft binnen
het Staatstoezicht op de Volksgezondheid onafhankelijk invulling aan
de gezondheids- en consumentenbescherming door het uitvoeren, toetsen
en initiëren van beleid en het signaleren van bedreigingen.
---
----
Noot voor de redactie (