FNV

Fiscale ingreep van Wijn in ontslagvergoeding `schandelijk'

Staatssecretaris Wijn heeft donderdag (26 mei) een uitvoeringsbesluit binnen de Wet Vut Prepensioen Levensloop gepubliceerd over het belasten van ontslagvergoedingen. De FNV spreekt er schande van.
Bij Texas Instruments in Almelo liepen de onderhandelingen over een sociaal plan er maandag subiet op stuk. "We staan ineens voor een lastige hobbel", constateert vakbondsbestuurder Toon Verdijsseldonk. "De werkgever wil best ontslagvergoedingen betalen, maar die 26 procent extra niet voor zijn rekening nemen. Dat komt bij deze reorganisatie neer op 2,2 miljoen euro. Dat mogen de ontslagen medewerkers dan zelf aan meneer Zalm geven."

De productie van onder meer sensoren in auto-onderdelen wil Texas Instruments verhuizen naar Hongarije en Mexico waar de winstmarges nog hoger liggen dan de 25 procent in Almelo. Omdat de reden puur winstmaximalisatie is, eist FNV Bondgenoten een forse schadevoeding bij het ontslag van honderd van de driehonderd werknemers.

"Maar dat wordt nu moeilijk gemaakt", constateert Verdijsseldonk. "Ook een werknemer van veertig die zijn vergoeding onder brengt in een stamrechtconstructie, heeft hier last van, heb ik begrepen. We moeten nu eerst onderzoeken of dit alles te repareren valt."

Volgens de vakcentrale FNV is het besluit van Wijn in flagrante strijd met uitspraken in de Tweede Kamer dat deze ontslagvergoedingen buiten de nieuwe fiscale regeling voor de vut zouden vallen. Het is ook in strijd met een advies van de Sociaal-Economische Raad over de ontslagpraktijk en de WW. Naar aanleiding daarvan heeft het kabinet toegezegd het Middellange Termijnadvies van de SER af te wachten voordat het hierover een besluit zou nemen.

"Hierom keren de mensen zich van de politiek af". zegt FNV-bestuurder Peter Gortzak. "Vanwege dit soort ingrepen is het vertrouwen van de mensen in het kabinet tot op een dieptepunt gedaald. Dit kabinet roept dat over zich af, door afspraken met de Tweede Kamer en sociale partners aan de laars te lappen."

Gortzak ergert zich ook aan de manier waarop Wijn zijn besluit - bijna per decreet - heeft genomen. "Als een dief in de nacht ontneemt Wijn werknemers hun pleister op de wonde die zo'n extra ontslagvergoeding toch is. Schande!"

Het besluit van Wijn dat al ingegaan is, heeft tot gevolg dat 55-plussers die meer dan 70 procent van hun laatste loon als uitkering krijgen, over dit deel van de gouden handdruk naast inkomstenbelasting ook een heffing van 26 procent betalen. Werknemers jonger dan 55 jaar krijgen deze extra heffing in het geval de gouden handdruk boven 100 procent van hun laatste loon uitkomt.