SGP


SGP: 'brede school' heeft meerwaarde

Datum publicatie: 31-05-2005
Bron: Persbericht
Auteur: drs. J.W. van Berkum

Achterstandsbestrijding, het versterken van de sociale cohesie en het bevorderen van de leefbaarheid in wijken en buurten zijn belangrijke doelstellingen achter de âbrede schoolâ-ontwikkelijking. Voor de gemeente ligt hier een belangrijke taak. Dat stelt het studiecentrum van de SGP in zijn nieuwste uitgave De ene school is de andere niet. Over de âbrede schoolâ.

De naam âbrede schoolâ zorgt voor verwarring. De âbrede schoolâ is geen school, maar een netwerk van onderwijs, welzijn en zorg voor kinderen en hun ouders. Dit netwerk bestaat uit de school en andere voorzieningen. De laatste jaren is er een grote diversiteit in de invulling van het âbrede schoolâ-concept ontstaan. Er zijn ten minste vier âbrede schoolâ-profielen te onderscheiden. In elk profiel staat een andere hoofddoelstelling centraal, te weten: bestrijding van achterstanden, bevordering sociale cohesie, opvang van kinderen, en professionele zorgondersteuning.

De SGP ziet de gemeente als regievoerder van het lokale beleid tot vorming van âbrede scholenâ. Zij dient mogelijkheden te stimuleren en waar mogelijk te bieden om de integrale benadering van onderwijs, zorg en welzijn waar te maken. De gemeente heeft een belangrijke verantwoordelijkheid voor achterstandsbestrijding. âBrede scholenâ kunnen een bijdrage leveren aan de bestijding van de achterstandsproblematiek. De SGP steunt de ontwikkeling dat scholen zelf eerstverantwoordelijken worden voor de bestrijding van onderwijsachterstanden. Ook de professionele zorgondersteuning aan leerlingen en hun ouders verdient ondersteuning. Daarbij is van belang dat de levensbeschouwelijke inkleuring van de te verlenen zorg overeenstemt met die van de thuissituatie en de school.

De verwachting over de bijdrage van de âbrede schoolâ aan het versterken van sociale cohesie en het bevorderen van de leefbaarheid in achterstandswijken is meer idealistisch dan realistisch. Harde gegevens over de behaalde resultaten zijn nog weinig beschikbaar en getalsmatig is moeilijk aan te geven of de âbrede schoolâ iets opbrengt in termen van (meetbare) leeropbrengsten.

De vraag naar kinderopvang leeft in de breedte van de samenleving. Op de overheid rust de verantwoordelijkheid om voorzieningen te treffen voor de toegenomen maatschappelijke vraag naar opvang. Het studiecentrum blijft echter kritisch staan tegenover de âbrede schoolâ toebedachte doelstelling als het bevorderen van de arbeidsparticipatie van gehuwde vrouwen. Ouders hebben de primaire verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kinderen.

Dr. G. van der Hoek, De ene school is de andere niet. Over de âbrede schoolâ, Den Haag, 2005, 44 blz., prijs ⬠5,00, ISBN 90-807629-8-9.
---