FloraHolland


Weekbericht FloraHolland: week 21

FLORAHOLLAND (31 mei 2005) - Snijbloemen

De bloemenafzet komt in wat rustiger vaarwater. Afgelopen weekend werd moederdag in Frankrijk en Zweden gevierd. Vorig jaar viel Hemelvaart in week 21 en stonden de Pinksterdagen ons nog te wachten. Week 21 van 2004 was dus één dag korter, mede hierdoor kwamen er in week 21 van 2005 meer bloemen (+ 16,5 procent) voor de klok. Dezelfde trend zien we bij het Bemiddelingsbureau, waar bij de verkoop van snijbloemen een stijging van +86,6 procent werd gerealiseerd. De afzet stond desondanks niet onder druk en met een middenprijs van 0,19 per stuk bracht een snijbloem gemiddeld 0,02 meer op dan in 2004. Na een warm weekend is het de vraag hoe het weer zich de komende dagen gaat houden. De vooruitzichten zijn wisselvallig; het is hierdoor lastig een voorspelling te doen over het verloop van de afzet.

Tulp
Het tulpenseizoen zit er zo'n beetje op. In Rijnsburg passeerden nog een kleine 1,9 miljoen stelen de klok. Gemiddeld noteerde een tulp 0,073. Vorig jaar bedroeg het klokaanbod nog maar 1,5 miljoen stelen in week 21. Met Hemelvaart en Pinksteren in het zicht brachten de laatste tulpen toen nog een stuiver meer op. In Naaldwijk werden er iets minder dan 290.000 tulpen geveild. Dit was 73 procent meer dan in de vergelijkbare week van 2004. Ook hier stonden de prijzen onder druk, alhoewel de prijsdaling op deze vestiging met 0,064 per steel beperkt bleef tot ruim 0,02.

Lelie
In Naaldwijk nam bij lelies het klokaanbod van Longiflorum (+29 procent) en LA-hybriden (bijna een verdubbeling) fors toe. Van de Aziaten (-11 procent) en Oriëntals (-12 procent) kwamen er juist minder. De prijzen stonden onder druk. Op Oriëntal na, noteerden Longiflorum, met een middenprijs van bijna 0,21 per steel en de LA-hybriden met bijna 0,19 per steel, een prijsdaling van 35 tot 40 procent. Aziaten leverden met 0,164 per steel 22,5 procent in en Oriëntal boekten met 0,57 per steel een winst van 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
Ook in Rijnsburg kwamen er meer Longiflorums (+5 procent) en LA-hybriden (+51 procent) voor de klok. Van de Aziaten kwam ruim 4 procent minder, terwijl het klokaanbod van Oriëntal nagenoeg stabiel bleef ten opzichte van dezelfde week in 2004. De prijzen stonden over de hele linie wat onder druk, zij het dat de prijsval op deze vestiging aanmerkelijk kleiner uitviel. Deze liep uiteen van ruim 19 procent daling bij Longiflorum tot een daling van 2 procent bij Oriëntal.

Zantedeschia
De veilingaanvoer van gekleurde Zantedeschia (overige) overtrof voor het eerst sinds lange tijd het aanbod van vorig seizoen. In Naaldwijk werd 8 procent meer stelen geveild. De prijzen hadden het mede hierdoor wat moeilijk. Met een middenprijs van 0,452 per steel werd precies 0,01 ingeleverd op vorig jaar. Positieve uitschieters waren Aurora, Marlies en Selina, cultivars die allemaal boven de 1,00 grens noteerden. De klokaanvoer van Aethiopica was met ruim 179.000 stelen bijna 29 procent hoger dan in dezelfde week van 2004. Ook bij deze variant stond de prijs onder druk: een middenprijs van 0,471 betekende een verlies van 0,09 per steel. Op Rijnsburg nam het klokaanbod van kleurtjes explosief toe. Een aanvoer van bijna 280.000 stelen betekende een toename van 90 procent ten opzichte van 2004. De prijs had het mede hierdoor moeilijk en kwam uit op gemiddeld 0,45 per steel, ofwel ruim 0,11 minder dan in dezelfde week van 2004. Captain Romance en Mango waren de belangrijkste cultivars. Ook kwamen er fors meer Aethiopica's voor de klok. De ruim 90.000 stelen hielden een toename van 67,5% in. Met een prijs van 0,418 bracht een steel gemiddeld 0,06 minder op.

Planten
De vergelijking van week 21 met dezelfde week vorig jaar gaat niet geheel op. Week 21 van 2004 had maar vier veildagen, de afgelopen week had echter vijf veildagen.
Bij het Bemiddelingsbureau was dit nauwelijks merkbaar. De afzet van kamerplanten was 35 procent groter dan vorig jaar, waarbij de gemiddelde prijs ook nog eens 10 procent boven het niveau van vorig jaar lag. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de vraag naar kamerplanten op dit moment goed is.

Door de grote afzet via het Bemiddelingsbureau nam de afzet via de klok maar met 4 procent toe. De gemiddelde prijs bij de klok steeg met 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
De tuinplanten gaan het laatste gedeelte van het seizoen in, zowel de eenjarige zomerbloeiers als de kuipplanten. De prijsvorming bij de klok is slecht mede doordat het aanbod nog groot is, alhoewel het aanvoerniveau onder dat van vorig jaar ligt. De aanvoer van tuinplanten bij de klok was 10 procent lager dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs van 0,38 kwam op hetzelfde niveau uit. Dit is ongeveer 20 procent lager dan in de voorafgaande weken. Bij het Bemiddelingsbureau werd 20 procent meer tuinplanten afgezet dan vorig jaar. De gemiddelde prijs van de tuinplanten lag daar10 procent onder het niveau van vorig jaar.
Voor geheel FloraHolland betekend dit dat er 19 procent meer kamerplanten zijn afgezet voor een gemiddelde prijs die 10 procent boven die van vorig jaar lag. Bij de tuinplanten werd in totaliteit 1 procent minder aangevoerd, tegen een gemiddelde prijs die 0,01 onder die van vorig jaar lag.


---