Ingezonden persbericht
Persbericht 29 mei 2005
Eurodusnie vindt Frans 'nee' een opsteker
Vanavond heeft een duidelijke meerderheid van de Franse kiezers de Europese Grondwet verworpen. Eurodusnie beschouwt dit als een opsteker voor haar "Nee-campagne". De tegenstemmers komen deels uit de radicale flanken van het politiek spectrum, maar de hoofdmoot zijn kiezers van 'centrumpartijen' zoals de PS (58% nee stemmers) en haar centrum rechtse evenknieën UDF en UMP(beiden 20% nee stemmers). De nee stemmers zijn vooral tegen de afbraak van de verzorgingsstaat en de overheveling van macht naar de EU.
Hieruit blijkt duidelijk dat de 'tegenstem' in Frankrijk, net als de waarschijnlijke tegenstem in Nederland, beslist geen nationalistisch of kleinzielig-conservatief karakter heeft, zoals veel voorstanders voortdurend beweren. Opvallend is dat juist in grote arbeiderssteden- en wijken in Frankrijk een enorme meerderheid tegen de Grondwet heeft gestemd. In de buitenwijken van Marseille stemde 84% tegen, in industriestad Lille 62%. Dat de nee stemmers slecht zijn geïnformeerd, zoals veel voorstanders minachtend beweren, blijkt ook onjuist. Vrijwel alle Franse kiezers beschikten over een exemplaar van de Europese Grondwet die gratis door de regering ter beschikking was gesteld. Maandenlang bepaalde de Grondwet discussie het publieke debat. In de top tien van non fictie boeken stonden even zo lang maar liefst vijf uitgaven over de Grondwet. Er is maar een conclusie mogelijk: goed geïnformeerde mensen zijn in meerderheid tegen de Europese Grondwet.
De uitslag van het referendum is daarom allereerst een afstraffing voor het politieke establishment, dat net als in Nederland geen idee heeft wat er leeft onder de bevolking.
Eurodusnie bekritiseert al sinds haar oprichting in 1997 de uitgangspunten van de Europese Unie: krankzinnige politieke schaalvergroting, een egoïstisch eurocentrisme dat mensen van buiten de "Unie" uitsluit en het overdreven ophemelen 'marktwerking' en ander neoliberaal beleid.
Hoewel de overwinning van het nee kamp in Frankrijk en het waarschijnlijke nee in Nederland mooie opstekers zijn, ziet Eurodusnie de afwijzing van de Grondwet niet als 'eindoverwinning'. De Europese Unie wordt door het niet doorgaan van de Grondwet immers niet opeens democratisch en het inherente neo-liberale karakter van het Europese project blijft een gegeven. Echter, wanneer de Grondwet was aangenomen zou het ondemocratische, neoliberale karakter van de EU met een mandaat van de kiezers zijn goedgekeurd en bestendigd. Deze kiezers hebben nu, dat is wel duidelijk, in ieder geval laten weten daar geen trek in te hebben. De discussie over de uitgangspunten en richting van Europese Samenwerking blijft op deze manier open.
De afgelopen maanden is door veel voorstanders van de Grondwet een schaamteloze campagne gevoerd waarbij met veel belastinggeld tegenstanders van de Grondwet verweten werd oneigenlijke argumenten te gebruiken en het allemaal niet te snappen. Hel en verdoemenis werd ons in het vooruitzicht gesteld als deze Grondwet zou worden afgewezen. Hieruit blijkt ook hoe groot de kloof is tussen het politiek establishment en de kiezers.
Veel voorstanders beweren dat dit 'nee' slecht is voor "Europa". Wij van Eurodusnie denken daar anders over. Deze uitslag is het welverdiende loon voor een project dat hoofdzakelijk de belangen van het bedrijfsleven dient en een intrinsiek ondemocratisch karakter heeft. Wij zijn de Franse kiezers dankbaar en hopen dat Nederlanse kiezers komende woensdag hun voorbeeld zullen volgen.
Afz: Eurodusnie
Postbus 2228
2301 CE Leiden
0652408960 (Marco van Duijn) / 0630945317 (David Vervoort)