Ingezonden persbericht
P e r s b e r i c h t
Opschaling breedband oncologieketen dit najaar van start
Zorgsector steunt nationaal project Nederland BreedbandLand
Den Haag, 30 mei 2005
De Nederlandse zorgsector heeft op 26 mei jl. haar steun uitgesproken voor het initiatief van Nederland BreedbandLand om binnen de oncologische zorg een landelijk opschalingsprogramma voor breedbandtoepassingen te starten. Kern van dit programma is het op landelijk niveau brengen van een aantal breedbandtoepassingen, die nu reeds op lokale schaal worden ingezet, zoals teleconsultatie. Door deze opschaling kan beduidende winst worden behaald op kwaliteit en efficiency binnen de zorg.
Nederland BreedbandLand (NBL) organiseerde gisteren een strategisch overleg tussen een groot aantal belangrijke partijen in de zorgsector in Den Haag onder de titel: "Breedband: recept voor de zorg". Doel van deze bijeenkomst was het presenteren van een aantal potentiële projecten, die bestaande breedbandtoepassingen in de zorg op nationale schaal kunnen brengen. De aanwezigen, waaronder vertegenwoordigers van zorgaanbieders, overheid en ICT-industrie, waren unaniem van mening dat vooral de teleconsultatie-mogelijkheden in de oncologie zodanige kansen biedt, dat een spoedige start op dit moment het meeste zicht op resultaat biedt.
Tijdens het congres bleek, dat zorgaanbieders nu zelf vragen om oplossingen, in tegenstelling tot enkele jaren geleden. De markt is zodoende gewijzigd van een aanbod- naar een vraagmarkt, die beter is voor alle betrokken partijen.
Aan het einde van de dag onderschreven de aanwezigen het 'Pact van de Javastraat'. Daarmee spraken de verzamelde vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg hun commitment uit, om samen met het NBL de opschaling van de best practices - en als eerste het oncologische zorgsysteem - ter hand te nemen.
Door de inspirerende aanpak in het Vobec-project van het Intergaal Kanker Centrum Eindhoven, zal in dit programma als eerste onderdeel teleconsultatie in de oncologische zorg worden opgepakt. Daarbij is in het bijzonder de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC) betrokken en zullen ten minste vijf regionale Integrale Kankercentra participeren. Overeengekomen is dat ook de overige vier leden van de VIKC zullen worden benaderd om mee te doen. Andere onderdelen van het programma zijn o.a. de digitalisering van het Bevolkingsonderzoek op Borstkanker (Digibob) en thuiszorgtoepassingen met telemonitoring en teleconsult.
Tijdens het besloten congres waren tal van andere breedbandtoepassingen te zien, die op dit moment in de zorgsector worden gebruikt, zoals in de revalidatiezorg, de cardiologie en de thuiszorg. Deze projecten komen in aanmerking voor volgende opschalingsprogramma's van het NBL. Breedbandtoepassingen blijven vaak lokaal, omdat de opschaling naar regionaal of landelijk niveau veel tijd en inspanning vraagt. Het afstemmen van werkwijze, technologie en de financiering zijn daarbij knelpunten. Daarvoor is het NBL op dit punt in haar element.
Het NBL ondersteunt innovatieve breedband toepassingen in de maatschappelijke en economisch relevante sectoren gezondheidszorg, onderwijs, verkeer & (openbaar)vervoer, logistiek en transport, veiligheid, entertainment en diverse branches in het MKB. Deze 'best practices' worden gesteund in het uitdragen van hun ervaringen en kennis in de eigen sector. Het NBL selecteert die best practices die zijn op te schalen tot een impulsproject op nationaal niveau voor de gehele sector. Deze nationale projecten worden door het NBL op de rails gezet, begeleid en waar nodig ondersteund bij het wegnemen van knelpunten en 'showstoppers'. Het NBL verzamelt en bundelt in samenwerking met de markt kennis en ervaring van bestaande breedbandcases en maakt ze vervolgens voor een ieder toegankelijk.
Aangezien ook mobiele toepassingen in dit programma belangrijke bijdragen kunnen leveren, is samenwerking gezocht met het Mobility Platform, dat de kennis en het gebruik van mobiele ICT-oplossingen stimuleert.
Het NBL is opgericht door Alcatel, Capgemini, Cisco Systems, Getronics, KPN, Lucent Technologies, Microsoft, ICT~Office, Siemens, VECAI en Vefica in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken. Geassocieerd lid zijn Simac Nederland en VKA, MKB lid zijn MCH+ en mkbZup.
Noot voor de redactie (