Gemeente Aalten


30-05-2005
Eikenprocessierups
Op eikenbomen in Zuid Nederland komen al enige jaren eikenprocessierupsen voor. In 2004 zijn de rupsen ook in onze omgeving waargenomen en verspreiden zich waarschijnlijk verder over het land.

Algemeen.
Op eikenbomen in Zuid Nederland komen al enige jaren eikenprocessierupsen voor. In 2004 zijn de rupsen ook in onze omgeving waargenomen en verspreiden zich waarschijnlijk verder over het land. De rups is de larve van een vlinder die eitjes legt in de top van een eikenboom. Begin mei komen de rupsen uit de eitjes en zijn in juli volgroeid. Ondertussen krijgen de rupsen brandharen. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders die eitjes leggen waaruit het volgende jaar weer rupsen komen.
Herkenning.
De eikenprocessierups is aan de bovenzijde blauwgrijs en aan de onderzijde groengrijs. De kop is zwartbruin. De rups is bedekt met lange witte haren en aan de rugzijde komen enkele segmenten voor met honderdduizenden korte nauwelijks zichtbare brandharen. Een volgroeide rups kan ca. 3 cm lang worden. De rupsen leven alleen in grote groepen bij elkaar waarbij nesten worden gemaakt die meestal dicht bij de stam zijn te zien als een dicht spinsel. Ze komen vrijwel alleen voor bij inlandse eiken. Bij grote plaagdruk kunnen ze ook voorkomen in Amerikaanse eiken.
Overlast.
De overlast voor de mensen vormen de brandharen die bij aanraking allergische reacties kunnen geven. De meest voorkomende reactie is huidirritatie die te herkennen is aan een rode en pijnlijke huid, gepaard gaand met hevige jeuk die tot twee weken kan aanhouden. Dit kan per persoon sterk verschillen. De gezondheidsrisico's zijn er tijdens het leven van de rups van half mei tot juli en door verwaaiing van brandharen uit de lege nesten omstreeks de maanden juli tot september.
Bestrijding.
Bestrijding van de rupsen is uitermate moeilijk. Spuiten met een biologisch middel is mogelijk en ook het wegzuigen van de nesten is een mogelijkheid. Slechts op plaatsen waar veel overlast kan ontstaan zoals bij scholen of andere locaties waar veel mensen bij elkaar komen, zal een bestrijding plaatsvinden. Soms zitten de nesten zo hoog in de boom dat bestrijding vrijwel onmogelijk is. De eigenaar van de boom is steeds verantwoordelijk voor een eventuele bestrijding. De gemeente zal dus in principe niet bij particuliere bomen werkzaamheden uitvoeren.
Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-) gebied met eikenbomen waar rupsen voorkomen voor goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.
Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.
Melding.
Indien u eikenprocessierupsen ziet op plaatsen waar dat gevaar op kan leveren dan kunt u dat melden bij de gemeente Aalten tijdens kantooruren op het nummer 0543 - 493333. Daarna zal bekeken worden of bestrijding noodzakelijk en/of mogelijk is. Tevens kunt u informatie verkrijgen op de website www.gelderland.nl/mkic.