Ingezonden persbericht


Persbericht

Breda, 30 mei 2005

Broodje met gat nu ook in Breda

Bagels & Beans biedt Breda smakelijk rustpunt

Breda - Centraal gelegen tussen het oude centrum van Breda en het Ginneken opende 26 mei 2005 de eerste Bredase vestiging van Bagels & Beans. Voor oudere Bredaënaren een 'déjà vu': vroeger was in hetzelfde pand Beckhoven's bakkerij gehuisvest. Nu kan het publiek hier terecht voor ambachtelijke, vers bereide bagels en exclusieve koffie.

Eigenaar Ingeborg van Steen heeft net haar eerste weekend erop zitten: "We zijn net open en de zaak zit meteen vol enthousiaste mensen die een bagel willen uitproberen. Geweldig! We zitten hier natuurlijk ook op een prachtige locatie. Niet direct in de drukte van de binnenstad, maar toch centraal aan het Van Coothplein."

Dat plein ondergaat momenteel een ingrijpende opknapbeurt. Het gedeelte waar Bagels & Beans aan ligt is autovrij. Van Steen: "We bieden dus echt een rustpunt. Dat is essentieel in het concept van Bagels & Beans. Geen anonieme, vlugge hap, maar zorgvuldig samengestelde kwaliteitsproducten en persoonlijke aandacht in een sfeer van onthaasting. Mensen moeten zich bij ons geen klant, maar een welkome gast voelen."

De reacties waren al bij de verbouwing enthousiast. Van Steen: "Ons pand dateert uit 1892 en is nu grondig opgeknapt. Veel oudere inwoners van Breda vinden dat erg leuk. 'Wat is het mooi geworden', horen we dan ook vaak." Van Steen ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. "Bagels & Beans wint landelijk snel aan populariteit. Onze winkel past helemaal in Breda. Er is hier veel waardering voor kwaliteit en voor de zorg die we besteden aan al onze producten." Naast bagels, vers gebakken broodjes met een gat in het midden die naar keuze zoet of hartig vers belegd worden, is Bagels & Beans ook bekend door de exclusieve koffie en de spetterverse vruchtensappen.

De bagel dankt zijn naam aan het feit dat de eerste broodjes de vorm hadden van een stijgbeugel (Bügel in het Duits). Volgens de overlevering heeft een lokale Joodse bakker in Oostenrijk ze het eerst gebakken. Hij wilde de koning van Polen bedanken toen deze de Oostenrijkers bevrijdde uit de handen van de Turken. Later exporteerden Joodse emigranten de broodjes naar Amerika.