D66

Tijdens het voorjaarscongres in Nijkerk, heeft de D66-wethouder in de gemeente Hoorn, Arthur Helling, als voorzitter van de een groep verontruste lokale en regionale D66-bestuurders een manifest aangeboden aan Boris Dittrich. In het manifest worden voorstellen gedaan om drastische hervormingen door te voeren en een nieuwe solidariteit uit te werken. Het aangeboden manifest is dan ook een startpunt voor discussie: een aanzet om te komen tot smeerolie in de linker buitenboordmotor.

Sedert augustus 2004 is de groep van lokale/ regionale bestuurders actief. Het is een gelegenheidscombinatie van lokaal actieve raadsleden en wethouders van D66. Voorzitter Helling: We ondersteunen de landelijke partijlijn, waarbij onderwijs en kenniseconomie centraal staan. Maar we constateren ook dat we op het lokale niveau duidelijk op andere onderwerpen worden aangesproken. Daarom willen we de bakens verzetten.

De belangrijkste punten van het manifest zijn:

1. De andere overheid

Is verreweg het belangrijkste dossier. De overheid moet weer produkten en diensten gaan leveren waar de burgers echt om vragen en dat binnen tijd, kwaliteit en geld. Privatisering is weinig succesvol gebleken en wordt gestopt. De overheid moet zelf minder gaan doen, maar de kennis van de markt gebruiken: uitbesteden onder regievoering van de overheid is het alternatief voor privatisering. Daarmee kan de overheid kleiner, efficiënter en goedkoper gemaakt worden. Drastische hervormingen zijn noodzakelijk: 75% van de regels wordt geschrapt, ondernemen bijvoorbeeld moet weer leuk worden.

De gemeente, de lokale democratie, moet geen bedelaar van het rijk worden. De OZB wordt daarom niet afgeschaft, zolang er geen goede alternatieve lokale belasting is. Met bovenstaande uitgangpunten en maatregelen kan de overheid het vertrouwen terugwinnen! De gekozen burgemeester is vervolgens de kers op de taart.

2. De kwaliteit en toegankelijkheid van onderwijs en zorg

Onderwijs en zorg zijn niet geschikt voor marktwerking. Zorg en onderwijs worden boven de basisvoorziening, inkomensafhankelijk gemaakt. In het onderwijs moeten sport, natuur en bedrijf een veel grotere plaats krijgen. Sociale dienstplicht wordt ingevoerd voor kinderen op de middelbare school. Zorg is er over de snelheid van invoering van de WMO, gelet op het presteren van de (lokale) overheid (zie eerste punt).

3. Drastische hervormingen op het gebied van sociale zekerheid en fiscale wetgeving
Nederland vergrijst en dreigt onbetaalbaar te worden. Tegelijkertijd dreigt een nieuwe tweedeling in de maatschappij te ontstaan. Dit vraagt om een nieuwe solidariteit. Het zoet en het zuur moeten opnieuw herverdeeld worden. Het basisinkomen wordt daarom ingevoerd en de AOW wordt hieraan gekoppeld. De AOW wordt voor de bovenkant van Nederland, de mensen die dat echt niet nodig hebben, zelfs afschaft. De hypotheekrenteaftrek wordt aangepakt: de hypotheekrenteaftrek wordt op korte termijn degressief gemaakt en op middellange termijn geheel afgeschaft. In plaats daarvan wordt de inkomstenbelasting verlaagd en de overdrachtsbelasting afgeschaft.

4. Energie en milieu
We moeten loskomen van onze op olie gebaseerde economie. De olieprijzen zullen alleen maar stijgen en de gevolgen voor milieu en volksgezondheid laten zich steeds meer gelden (problematiek luchtkwaliteit). De grenzen van de groei zijn bereikt, tenzij we drastisch kiezen voor andere, schonere oplossingen. Milieu- en energiebeleid beleid krijgt daarom een centralere rol via een stevig investeringsprogramma in schone energiebronnen (zon, water, wind, biomassa etc.). Hybride autos worden gesubsidieerd, olie wordt vervangen door het veel goedkopere en schonere aardgas (niet te verwarren met LPG) als tussenfase naar de waterstofauto.

- download het manifest "De linker buitenboordmotor" (.pdf)

21-5-2005 15:35