PWC
http://www.pwc.com/nl

PwC: Aanzienlijke kostenbesparing gemeenten mogelijk

PwC: Aanzienlijke kostenbesparing en verbetering dienstverlening mogelijk door samenwerking gemeenten


- Nieuw boek PricewaterhouseCoopers over bedrijfsvoering van gemeenten in 2010 -

Gemeenten staan voor vele en veelsoortige vraagstukken. De vraag is hoe ze hun organisatie daar het beste op kunnen afstemmen. Het boek 'De gezonde ondernemende gemeente. De bedrijfsvoering van gemeenten in 2010' geeft daar antwoord op. Het is geschreven door PricewaterhouseCoopers (PwC) in samenwerking met vertegenwoordigers van de gemeentelijke overheid. Het boek geeft een inspirerende visie op de toekomst van gemeenten met als sleutelbegrippen prestatieverbetering, innovatie en samenwerking. Zo komt naar voren dat bezuinigingen alleen werken als ze gekoppeld zijn aan verbetertrajecten. Daarnaast moet innovatie topprioriteit zijn en kunnen gemeenten geld besparen door onderling samen te werken.

Peter Teunisse, director bij PricewaterhouseCoopers en één van de auteurs van het boek: 'Een belangrijke conclusie is dat gemeenten nog te weinig onderling samenwerken, zowel op strategisch als operationeel niveau. De bedrijfsvoering kan verbeterd worden als gemeenten politiek ongevoelige activiteiten, zoals P&O, ICT en financiële administratie onderling samenvoegen. Hierdoor kunnen gemeenten een aanzienlijke kostenbesparing realiseren en die inzetten om de dienstverlening aan de burgers te verbeteren.'

Uit het boek komt naar voren dat bezuinigingen alleen geen soelaas bieden. Ze moeten altijd gekoppeld zijn aan verbetertrajecten. Daarin moet innovatie topprioriteit krijgen. Met ondernemende en creatieve ambtenaren die onconventionele oplossingen bedenken voor gecompliceerde problemen. Tot nu toe staat innovatie bij gemeenten echter nog in de kinderschoenen.

Gemeenten zien zich geconfronteerd met omvangrijke veranderingen. Het duale stelsel, decentralisatie van taken en verantwoordelijkheden zijn daar treffende voorbeelden van. Net als burgers die steeds hogere eisen stellen aan de gemeentelijke dienstverlening. Bovendien hebben gemeenten te maken met hardnekkige maatschappelijke problemen en staan hun financiële middelen onder zware druk.

In dit turbulente krachtenveld zoeken gemeenten naar passende antwoorden op de vele vraagstukken die ze voorgelegd krijgen. Daartoe investeren ze veel in hun bedrijfsvoering. Dat gebeurt onder meer door dienstverleningsconcepten te introduceren, taken te verzelfstandigen en de groeiende mogelijkheden van ICT te benutten.

De complexe gemeentelijke bedrijfsvoering is het adviesdomein van PwC. Meestal is de aandacht hierbij gericht op het heden of de middellange termijn. In dit boek geeft de dienstverlener haar visie op de bedrijfsvoering in 2010.

Daartoe heeft PwC tien prikkelende stellingen over de toekomst geformuleerd en die voorgelegd aan sleutelfiguren in gemeenteland, zoals burgemeesters, raadsleden en gemeentesecretarissen. Onder de geïnterviewden zijn onder andere mr. I.V. Opstelten, Burgemeester van Rotterdam en Prof. Dr. W. Lemstra, Lid van de Eerste Kamer en hoogleraar Publiek Private Samenwerking. Van de gevoerde gesprekken is per stelling een bloemlezing gemaakt van vaak spraakmakende citaten. Daar heeft PwC vervolgens een visie aan gekoppeld.

Dit heeft geleid tot een bezielend boek dat aangeeft in welke richtingen de gemeentelijke bedrijfsvoering zich het beste kan ontwikkelen. Deze oplossingen vormen een bron van inspiratie, van ideeën om de bedrijfsvoering verder te moderniseren en fit te maken voor de toekomst.

Enkele prikkelende citaten van de geïnterviewden:

'De maatschappij ontwikkelt zich naar een digitale virtuele wereld. Gemeenten die niet kunnen volgen, verzwakken hun concurrentiepositie en hun bestaansrecht.'

'PPS is veel te ingewikkeld. Deze moet gebaseerd zijn op een goede relatie en niet op juridische contracten. De relatie ligt vaak lastig omdat het bedrijfsleven en overheid twee moeilijk te verenigen werelden zijn. Samenwerking met publieke partners is veel eenvoudiger te realiseren.'

'Vaak krijgen nieuwe structuren niet de kans om te werken en worden reorganisaties niet afgemaakt.'

'Het beter aansturen van mensen begint met prestatieafspraken. Maar men durft niet te differentiëren in aansturing en beloning.'

'Gemeenten met een te kleine schaal moeten zich afvragen of ze bestaansrecht hebben.'

De auteurs van het boek werken bij PwC: de heer drs. Peter P.W. Teunisse, de heer drs. Martijn de Kiewit en de heer Henk Boshove RA.


---


----