Praktijkonderzoek Veehouderij

Kippenmestkorrels als rijenbemesting in biologische maïsteelt

Op Aver Heino is deze week een maïsproef ingezaaid waarbij in plaats van kunstmest gedroogde kippenmestkorrels zijn ingezet als rijenbemesting. Het idee voor dit experiment is afkomstig van biologisch pluimveehouder Johan Verbeek uit Renswoude die ook op zijn eigen bedrijf dit jaar experimenteert met gedroogde kippenmest als rijenbemesting. Dit praktijkexperiment wordt uitgevoerd in samenwerking met Lami.

In de biologische maïsteelt kan geen gebruik worden gemaakt van rijenbemesting met stikstofkunstmest. Om de maïs tocht een startgift te kunnen geven is het idee ontstaan om gedroogde organische mest in te zetten.

De gebruikte meststof is gedroogde en tot korrels geperste kippenmest met een constante en gegarandeerde samenstelling van 4,5 procent stikstof, 3 procent fosfaat en 2 procent kali. Hiervan is op Aver Heino in de rij 600 kilo aangewend. Daarmee is per hectare 27 kilo stikstof, 18 kilo fosfaat en 12 kilo kali direct in de rij gegeven. De alternatieve rijenbemesting wordt ingezet naast een bemesting met respectievelijk 15 en 30 kuub runderdrijfmest met de bouwlandinjecteur. In de proef ligt ook een variant waarin de maïs het uitsluitend moet doen met de kippenmestkorrels.

Het experiment zal moeten uitwijzen wat het effect is van de rijenbemesting op de opbrengst van de maïs. Ook zal berekend moeten worden of deze extra opbrengst opweegt tegen de kosten van het inzetten van de alternatieve meststof.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 30-05-2005 11:52.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl