Interdisciplinair Lustrumcongres Traditie en Moderniteit
Marokko en Nederland 1605-2005
Hoe zien Marokko en Nederland hun verleden, heden en elkaar? Die vraag staat centraal op het interdisciplinaire lustrumcongres Traditie en moderniteit: Marokko en Nederland 1605-2005 op maandag 30 en dinsdag 31 mei aan de Vrije Universiteit. Van architectuur tot huwelijksrecht en Berbertalen. Wetenschappers uit beide landen gaan in op uiteenlopende aspecten van de Marokkaanse samenleving en de relatie met Nederland ter gelegenheid van het 25e lustrum van de VU en 400 jaar Nederlands-Marokkaanse contacten.
Traditie en moderniteit in Marokko is onderwerp van de lezing van mevrouw prof. dr. Rahma Bourqia, rector magnificus van de Universite Hassan II in Mohammedia, antropologe, sociologe en betrokken geweest bij de voorbereiding van de nieuwe huwelijkswetgeving in Marokko. Prof. dr. James Kennedy, hoogleraar nieuwste geschiedenis aan de VU, gaat in op traditie en moderniteit in de Nederlandse geschiedenis. Vervolgens vergelijken dr. Herman Obdeijn, historicus en initiatiefnemer van '400 jaar Marokko-Nederland' en Zakya Daoud, journaliste en romanschrijfster, de ontwikkelingen in beide landen vanuit Nederlands en Marokkaans perspectief.
In twaalf workshops gaan Nederlandse en Marokkaanse wetenschappers samen in op de verhouding tussen traditie en moderniteit op verschillende terreinen van de samenleving. Zo komt in de workshop over architectuur zowel de oude medina van Fes als de favoriete woninginrichting van Marokkaanse Nederlanders aan bod. Andere workshops gaan over recente politieke ontwikkelingen in Marokko, religieuze (in)tolerantie in Marokko en Nederland, Marokko en de EU, de verhouding tussen traditionele geneeskunde en medische wetenschap, jongeren, Berbers en migratie.
In 1605 stuurden de Staten Generaal der Nederlanden een gezant naar het hof van de Marokkaanse sultan. Daarmee waren de Verenigde Provincies het eerste land dat het sultanaat Marokko erkende als staat. Abraham Kuyper, stichter van de VU bezocht in 1905 Marokko en het land maakte diepe indruk op hem. Door de jaren heen heeft het contact tussen beide landen door de grootscheepse migratie van Marokkanen naar Nederland een geheel ander karakter gekregen.
Het op gang brengen en versterken van contacten tussen de Nederlandse en de Marokkaanse universitaire wereld is een van de doelstellingen van het congres. Een essaywedstrijd daagt studenten van drie Marokkaanse universiteiten uit hun visie op traditie en moderniteit te geven. De auteur van het beste Engelstalige essay mag een jaar komen studeren aan de VU. De plenaire lezingen zijn in het Engels; de workshoppresentaties en discussiebijdragen in het Frans of Engels.
Vrije Universiteit Amsterdam