Johannes Wier Stichting

VS psychologische marteling als instrument in strijd tegen terrorisme
Geplaatst op: 29 mei 2005
In een onlangs verschenen rapport "Break Them Down: Systematic Use of Psychological Torture by US Forces van Physicians for Human Rights (PHR) wordt beschreven hoe de Verenigde Staten op grote schaal en systematisch gebruikmaken van psychologische marteling bij gevangenen in Irak, Afghanistan en Guantanamo. Langdurige eenzame opsluiting, het onthouden van slaap, vernederingen zoals gedwongen naaktheid, het gebruik van honden om de gevangenen te intimideren, dreiging van geweld tegen familieleden en schijnexecuties worden gerapporteerd. In het rapport beschrijft PHR tevens de gevolgen van psychologische marteling voor de gezondheid van de gevangenen.

Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en rugpijn, problemen met eten, maar ook depressieve klachten, nachtmerries, angst, posttraumatische stress stoornis, gevoelens van schaamte, geheugen- en concentratieproblemen en desorientatie komen vaak voor.

PHR komt dan ook met een reeks aanbevelingen om het gebruik van psychologische marteling te stoppen. Zij pleiten onder meer voor een algeheel verbod, het openbaar maken van de regels van ondervragingstechnieken, het verscherpen van de aansprakelijkheid van de daders en het compenseren van de getroffenen. Tegelijkertijd zijn zij van mening dat een onafhankelijke commissie erop zou moeten toezien dat dit wordt nageleefd.

Het lijkt er echter op dat tot op de dag van vandaag psychologische marteling door de VS wordt toegepast. De VS heeft weliswaar aangekondigd om het gebruik van sommige van deze technieken te beperken, dit geldt zeker niet voor alle vormen van psychologische marteling. Bovendien biedt de laatste jurisprudentie in de VS betreffende de aansprakelijkheid voor marteling van gevangenen weinig hoop op verbetering.

Meer informatie; website PHR, www.phrusa.org