Ingezonden persbericht


Start 'Meer dan Groen' met Rondleidingen en symposium over stadsparken

PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta en landschapsarchitectuurcentrum Makeblijde presenteren:

Meer dan Groen

Nieuwe eisen aan stadsparken

Dag van het park 29 mei 2005

Rondleidingen 19 juni, 18 september, 2 oktober 2005

Symposium 7 oktober 2005

Stadsparken zijn een belangrijk onderdeel van de leefomgeving van de burgers in dichtbebouwde steden zoals Utrecht. Woonwijken ontlenen vaak een deel van hun karakter aan de parken in de buurt. De stad Utrecht is momenteel bezig met een uitgebreid opknap- traject voor haar parken. Wat zijn, naast onderhoud, de beweegredenen om de parken op de schop te nemen? Hoezo voldoen parken die amper 30 jaar oud zijn nu al niet meer? Wat heeft de toename aan commerciële functies en afgebakende gebieden (voor kinderen, honden, horeca, stadsboerderijen) te betekenen?

Kortom: Wat is er veranderd op het gebeid van vormgeving, beheer en gebruik?

De architectuurcentra Aorta (Utrecht) en Makeblijde (Houten) gebruiken de Dag van het Park als startmoment voor de cyclus meer dan groen: nieuwe eisen aan stadsparken die verder bestaat uit een aantal excursies en een symposium.

29 mei 2005: Dag van het Park

Transwijk nieuw - een vakinhoudelijke middag over het ontwerpen en bouwen aan een jaren ´60 park

In Kanaleneiland werd in 1959 een nieuw parkconcept ten uitvoer gebracht waarin voorzieningen voor alle leeftijden waren opgenomen, zoals een tennisbaan, rosarium,schooltuinen en een schaakspel. In samenwerking met Esso legde de gemeente in 1962 een verkeerstuin aan die nog steeds in gebruik is. Het ooit revolutionaire 'doe-park' heeft na 45 jaar last van slijtage en verwaarlozing. Momenteel is de herinrichting in volle gang.

Programma

14:00 ­ 14:30 lezing door Dordi Venus van Ingenieursbureau Utrecht over het ontwerp voor het opknappen van het park.

14:30 ­ 15:00 lezing door Wolter Jan van Althuis van Ingenieursbureau Utrecht over de uitvoering van de plannen.

15:00 ­ 16:00 rondleiding door het park, nadruk op ontwerpmethodes, vormentaal en het verschil tussen het voormalige en het nieuwe ontwerp.

Locatie: Naschoolse opvang "Villa Parkzicht", Europalaan 55. (ingang vanaf de Europalaan, tegenover de Praxis).

Toegang: gratis

19 juni: Hoe ontwerp je een nieuw park? Nieuw Wulven

Rondleiding door het gebied van het nieuw aan te leggen parklandgoed Wulven, Houten

Op Tuinarchitectuurpark Makeblijde is in de maanden juni t/m september tevens een tentoonstelling over de plannen voor het nieuwe park te zien.

Houten is bezig met de aanleg van een nieuw recreatiegebied voor Houten, Parklandgoed Wulven. Het nieuwe park komt op de locatie van het oude kasteel Wulven, een motte- kasteel uit de 13e eeuw, met bijbehorend "reghthuis". Het nieuwe park zal een groene schakel vormen tussen de bebouwde kom en de bestaande buitenplaats kasteel Heemstede, die in de renaissancetijd bekend stond om zijn indrukwekkende tuinen.

Het bijzondere aan dit park is de nauwe samenwerking tussen de gemeente en particuliere partijen, die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van de deelgebieden. Zo komen er onder andere een renaissancetuin met doolhof, een evenemententerrein, horecavoorzieningen, en wordt het silhouet van het voormalige motte- kasteel herbouwd in de vorm van een houten, met koper bekleed paviljoen. Het gebied krijgt door middel van de bebouwing en beplanting en het versterken van oude lijnen in het landschap zijn eeuwenoude logica terug.

18 september Potenties van een historisch park Julianapark

Rondleiding door het Julianapark, dat vorige zomer na een opknapbeurt is heropend.

Het park werd in 1903 ontworpen door Henri Copijn in opdracht van de rijke bankier Jan Kol III. Het park werd aangelegd op de gronden van de voormalige buitenplaats Zeldzaam. Copijn ontwierp een park in eclectische landschapsstijl. Typische Engelse landschapselementen als gebogen lanen, boomgroepen, grillige waterpartijen en open weiden werden afgewisseld met meer Frans georiënteerde aspecten als geometrische perken en zichtassen. Het park werd in 1928 aangekocht door de gemeente Utrecht. Het Julianapark heeft al een eeuw een sterk recreatieve functie. Attractieve elementen als de volière, het hertenkamp, de speelweide, karpervijver en blindentuin trokken al vele generaties Utrechters. Zomer 2004 heropende het park na een grondige opknapbeurt. De kruidentuin heeft plaats gemaakt voor een monumentale muur en een nieuw paviljoen van Versseput architecten siert de ruimte naast de speeltuin


2 oktober Waarom voldoet een park uit 1975 nu al niet meer? Park De Gagel

Rondleiding door Park de Gagel. Dit park begint vanaf het najaar 2005 aan zijn "tweede ronde".

Park De Gagel is in 1975 aangelegd als het groene hart van Overvecht. Park de Gagel wordt doorsneden door verschillende wegen. Centraal in het park ligt 'de bult'. Hier ligt het puin van de oude Jaarbeursgebouwen aan het Vredenburg. In een uitholling van de heuvel is een bouwspeeltuin gemaakt. Kinderen kunnen daar hutten bouwen of een huisje huren. Verder heeft het park een kinderboerderij, een rosarium, een kruidentuin en een speelvijver. Het park was sterk verwaarloosd: de inwoners van Overvecht meden het park. De gemeente wil het park weer aantrekkelijk maken en neemt het momenteel op de schop.

7 oktober Slotsymposium "Stadsparken en hun veranderende gebruikspatronen"

Gemeenten Utrecht en Houten leveren bijdragen over opknap- trajecten en visie aanleg nieuw park.

Lokatie: Tuinarchitectuurpark Makeblijde, Oud Wulfseweg 3, Houten.

Aanmelden: U wordt verzocht te reserveren via: tours@aorta.nu, tel: 030 2321686 of park@makeblijde.nl, tel: 030 6365272.

Voor een uitgebreide toelichting op het programma, kosten, de aanvangstijden en startpunten van de rondleidingen, kijk op: www.makeblijde.nl of www.aorta.nu

Tuinarchitectuurpark Makeblijde, Oud Wulfseweg 3, Houten. Maandag t/m zondag 10-18.00 Tel. (030)6365272, www.makeblijde.nl

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

575e94.gif

Noot voor de redactie ­