Ingezonden persbericht

Dunya Festival 2005
Zondag 29 mei, vanaf 13.00 uur in Het Park bij de Euromast, Rotterdam.
Entree: gratis.

Poetry Park: opstandige woorden blozen niet!

Het Dunya Festival vormt met haar indrukwekkende lading wereldmuziek, poëzie, vertelkunst, toneel en dans dit jaar opnieuw de opening van het zomerevenementen seizoen in Rotterdam. Ondanks de tegenwind van zwartkijkers, droomloze kruideniers en aangestelde pessimisten, blijft de wereldhavenstad ruimte bieden aan het vieren van alle culturen die ons land veelkleurig maken. Het Dunya Festival presenteert dit jaar 45 uur podiumprogramma verspreid over 6 verschillende locaties in Het Park bij de Euromast. Traditiegetrouw klinkt in het Poetry Park programma de eigenzinnige stem van de poëzie. Wie wil zien en horen beleeft roerige tijden.

Het zeven uur durende Poetry Park programma is een aaneenschakeling van poëzie, gezongen gedichten, vertellingen en dans. Dit jaar staat in het hart van het Poetry Park programma het werk van dichters die zonder enige schaamte hun woorden bezingen, schreeuwen of uitspugen. Het is een ontmoeting van generaties dichters die op het podium staan met dezelfde passie en overtuiging die ze gebruiken om de werkelijkheid te beproeven en de poëzie te bedrijven. In hun midden de beeldende kunstenaar, organisator, schrijver, moderne Sjamaan, volkstuinier en dichter Simon Vinkenoog. Naast hem de tijgers uit het noorden: de Dichters uit Epibreren, met Bart FM Droog, Tjitse Hofman en saxofonist Jan Klug. De gastheren zijn de onvermoeibare uit Rotterdam afkomstig performers de Woorddansers.

De vertellers

Tijdens deze feestelijke middag mag de vertelkunst niet ontbreken. Vertellers afkomstig uit drie verschillende continenten bewegen zich in alle vrijheid en met grote overtuiging in de fantasiewereld die te vaak door de werkelijkheid overschaduwd wordt. Hun techniek en overtuiging zal het publiek helpen voor heel even die fantasiewereld te betreden. De gasten van dit jaar zijn twee lokale helden: Majid Choukri en Nilo Berrocal. Choukri haal zijn inspiratie uit de rijke traditie van de Arabische vertelkunst. Berrocal, een van de meest theatrale vertellers in ons land, brengt het publiek op pad naar zijn gelieve Andesgebergte.

Uit het internationale vertelgebied staat in Poetry Park 2005 de verteller Abbi Patrix uit Frankrijk. Hij is een van de belangrijkste Europese verteller van dit moment.

Het familiespektakel Sisi Majitu, de prinses en het monster, is een voorstelling dat bol staat van avontuur en magie en is gemaakt door de uit Kenia afkomstige verteller en danser Sami Gathii. De bekende ingrediënten van al zijn familieproducties zijn weer aanwezig: veel live muziek, toneel, vertelling en dans.

Nieuwe stemmen in onze poëzie

Ze zitten niet te wachten om ontdekt te worden, ze willen niet vertroeteld worden en ze staan de laatste tijd vaak in literaire programma s. Hun eerste bundel is net uitgekomen of in voorbereiding, het zijn de nieuwe stemmen in de Nederlandse poëzie: Eva Navarro, Nafiss Nia, Louanna Heimler en Albana Shala. Hun poëticale bronnen liggen in twee culturen, maar ze liggen er niet van wakker. Geen tijd om te treuren, wel om opstandige woorden te blijven zoeken om de liefde weer te benoemen.

Ze zeggen dat het non-conformisme een natuurlijke karaktereigenschap is van een dichter, in het geval van de politieke vluchteling Afshin Ellian, jurist, schrijver, dichter en rechtsfilosoof afkomstig uit Iran, is het meer een manier van leven. Zijn essay Leve de monoculturele rechtstaat (2002) bezorgde Ellian grote bekendheid. Daarin rekent de rechtswetenschapper af met het idee van de multiculturele samenleving. Een kritische stem die op de oudste multicultureel festival van het land ook welkom is.

De dichter, vertaler en publicist Khalid Al-Maaly vluchtte in 1979 uit het Irak van Saddam Hussein. Na een kort verblijf in Frankrijk reisde hij naar Duitsland waar hij in 1983 als politiek vluchteling werd toegelaten. Hij richtte in Köln de uitgeverij Al-Kamel op, dat gespecialiseerd is in de Arabische literatuur. Naast de publicatie van zijn proza en poëzie, vertaald hij de meest bekende Arabische dichters in het Duits en Duitse dichters in het Arabisch.

De muziek

Het Poetry Park programma wordt om 13.00 uur geopend met een bijzonder concert van Maryam Akhondy & Banu. Deze groep van 9 vrouwen uit Iran heeft gekozen om de traditionele Perzische vrouwenliederen op podia en festivals te presenteren, wat in hun geboorteland niet toelaatbaar wordt gevonden door religieuze motieven.

De warme mediterrane klanken en de poëzie van K. P. Kavafis zijn de ingrediënten van het optreden van Palio Paréa, een muziekformatie van eigen bodem, maar met een Grieks hart. In 2006 staat in hun planning een grote muzikale hommage aan Kavafis, de nationale dichter uit Griekenland.

Als afronding van het Poetry Park programma staat dit jaar weer een muzikale topper uit het Nederpop landschap te feesten middenin de multiculti sfeer van Dunya: Thé Lau. De maker van het bevrijdingslied van dit jaar bezit een lange staat van dienst, een ruige warme stem, is auteur van gewaardeerde poëzie die hij bezingt op meeslepende muziek. Zijn evenwichtige positivisme is zeer op zijn plaats op het Dunya Festival. Anders dan zijn laatste tournee staat Thé Lau in het Poetry Park programma met een kleine bezetting. Een aanrader voor de fijnproevers uit alle culturen.

Meer informatie en fotomateriaal:

DUCOS / ACR, Dunya Festival

E-mail: juan@ducos.com

Tel. 010 40 48 422

Fax 010 404 96 30

GSM 06 43 44 39 83

www.dunya.nl