Persaankondiging
Nijmegen, 27 april 2005
Symposium over veranderingen in mens- en wereldbeeld door computers
Het Thijmgenootschap, de Radboudstichting en het Soeterbeeck Programma organiseren op zaterdag 28 mei 2005, tussen 10.00 en 17.00 uur, in het Auditorium van de TU Eindhoven het symposium Cyberspace. Zijn, denken en bewegen in een grenzeloze wereld. Het symposium biedt een filosofische visie op ons samenleven met computers. Sprekers zijn onder andere Petran Kockelkoren, Jos de Mul, Jacob van Kokswijk, Cor van Halen, René Munnik en Palmyre Oomen. Meer informatie en voorinschrijving is mogelijk via
Door de informatie- en communicatietechnologie (ICT) is ons alledaagse leven grondig veranderd. Veel afbeeldingen om ons heen zijn digitaal geworden en bewerkt. Aan computerchips hebben we de aansturing van de auto en de wasmachine uitbesteed. Via het internet is communiceren met iemand in China net zo makkelijk als praten met je buren. Met een webcam kun je elkaar zelfs over grote afstand in de ogen kijken. Heeft ICT net zulke revolutionaire gevolgen als de uitvinding van het schrift of de ontwikkeling van de stoommachine?
Cyberspace geeft de ruimte aan die ontstaat door de koppeling van computersystemen. In deze ruimte bestaan de grenzen van de fysieke wereld niet meer. Afstand vormt geen beperking meer voor e-mail, voor telebankieren en zelfs niet voor chirurgische ingrepen. Maar de grenzeloze ruimte kan veel meer inhouden, want ook fantasieën kunnen erin tot leven worden gewekt. In virtual reality kunnen levensechte ervaringen gecreëerd worden die eigenlijk fysiek onmogelijk zijn: bewegen dwars door muren heen, herleven na de dood of teruggaan in de tijd. Wat doet dit alles met mensen en met ons wereldbeeld?
Het Thijmgenootschap, vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing, zet zich als vereniging van christelijke intellectuelen in voor het bevorderen van wetenschappelijke reflectie op ontwikkelingen in cultuur en samenleving.
De Radboudstichting wil brede vorming in het hoger onderwijs stimuleren vanuit de veelkleurige traditie van de katholieke levensbeschouwing.
Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen bevordert reflectie, conversatie en debat over wetenschap, samenleving en levensbeschouwing.