Gemeente Arnhem

Gemeente wederom in gelijk gesteld
De rechtbank heeft vandaag bepaald dat de gemeente Arnhem terecht het besluit heeft genomen om bestuursdwang toe te passen bij het beëindigen van de raamprostitutie in het Spijkerkwartier. De bestuursrechter heeft de beroepen die de exploitanten hiertegen hadden ingediend ongegrond verklaard. Dit betekent dat het gemeentebestuur de seksinrichtingen in het Spijkerkwartier mag sluiten zonder dat er een alternatieve locatie is en dat ook een schadeprocedure niet hoeft te worden afgewacht.

De gemeente is uiteraard blij dat de bestuursrechter haar wederom in het gelijk heeft gesteld. Deze uitspraak betekent dat de ingeslagen weg wordt voortgezet en dat de gemeente het besluit tot handhaving gaat uitvoeren.

Feitelijke sluiting
Feit is echter wel dat de sluiting van de ramen in het Spijkerkwartier naar verwachting niet op heel korte termijn zal plaatsvinden. Gelet op de belangen van de exploitanten wordt verwacht dat zij hoger beroep zullen aantekenen tegen deze uitspraak en een voorlopige voorziening zullen vragen. Dit heeft een vertragend effect op de feitelijke uitvoering.

Burgemeester
Ofschoon het besluit om over te gaan tot sluiten van de seksinrichtingen in het Spijkerkwartier is genomen ver voor de tijd dat Pauline Krikke burgemeester van Arnhem werd, is door de exploitanten aangevoerd dat er sprake is van de schijn van belangenverstrengeling omdat zij in deze wijk woont. De rechtbank ziet echter geen grond voor het oordeel dat de burgemeester het gebod van onpartijdigheid zou hebben geschonden. De rechtbank heeft mede in aanmerking genomen dat reeds in 1996 en dus geruime tijd voordat de huidige burgemeester haar ambt heeft aanvaard, het gemeentebestuur aan eisers op ondubbelzinnige wijze te verstaan heeft gegeven dat de raamprostitutie in het Spijkerkwartier binnen een termijn van vijf jaren moest worden beëindigd

Korte terugblik
De gemeente constateert dat zij met deze uitspraak tot nu toe alle bodemprocedures in deze zaak heeft gewonnen. Dat betekent dat de het bestuur van de stad een zorgvuldig en helder traject heeft gekozen om uitvoering te geven aan het sluiten van de seksinrichtingen in het Spijkerkwartier.
Al in september 2004 heeft de Raad van State in haar uitspraak bepaald dat de vergunningen voor de exploitanten in het Spijkerkwartier terecht zijn geweigerd en dat de raamprostitutie uit deze wijk moet verdwijnen. Wel moest aandacht worden besteed aan de gang van zaken rond de alternatieve locatie en, in samenhang daarmee, aan de vraag of financiële compensatie aan de orde zou kunnen zijn. Vervolgens heeft de commissie beroep en bezwaar bepaald dat de seksinrichtingen in het Spijkerkwartier gesloten mogen worden zonder dat er een alternatieve locatie is of een schadeprocedure hoeft te worden afgewacht. Wel adviseerde deze commissie inzicht te geven in het tijdsverloop van de ontwikkeling van de alternatieve locatie en aan te geven op welke wijze een verzoek tot schadevergoeding zal worden afgewikkeld. De gemeente heeft dit advies overgenomen en verwerkt in het opnieuw genomen besluit tot bestuursdwang.

Alternatieve locatie
De Afdeling Rechtspraak van de Raad van State heeft indertijd aan één onderdeel van het bestemmingsplan goedkeuring onthouden. Op grond hiervan heeft het college van Arnhem een nieuw bestemmingsplan in procedure gebracht . Daarin worden de bedrijfsdoeleinden in categorie 4 in een zone rond het prostitutiegebied omgezet in categorie 2. Bovendien wordt overnachting binnen de bestemming prostitutie uitgesloten. Het zal op zn vroegst tot maart 2006 duren alvorens dit plan in werking kan treden. Gelet op deze lange termijn kan niet met sluiting worden gewacht tot de alternatieve locatie gereed is. Dit is geheel in de lijn van de uitspraak van de Raad van State.

Nadeelcompensatie
De vraag of de exploitanten aanspraak kunnen maken op nadeelcompensatie zal pas beantwoord kunnen worden als zij bij de gemeente een verzoek tot schadevergoeding indienen. De gemeente zal dit dan vervolgens afhandelen volgens de regels die zijn opgenomen in de Nadeelcompensatie verordening Arnhem 2003. Een onafhankelijke commissie van externe deskundigen zal het gemeentebestuur vervolgens adviseren over de vraag of de exploitanten in aanmerking komen voor nadeelcompensatie en zo ja, op welk bedrag zij aanspraak kunnen maken.

De rechtbank in Arnhem vindt, gezien de uitspraak van vandaag, dat de gemeente zorgvuldig heeft gehandeld.

Arnhem, 26 mei 2005