TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Taskforce Jeugdwerkloosheid en CWI presenteren cijfers

Jeugdwerklozen bij CWI voor het eerst sinds drie jaar onder de 50.000.
In 2005 hebben 6.244 extra jongeren een baan gevonden Waarom wachten Kabinet en Kamer zo lang met No-Risk polis?

Den Haag, 27 mei 2005 - Vandaag, tijdens de slotbijeenkomst van de Jongeren Actieweek in Rotterdam, maken de Taskforce Jeugdwerkloosheid en Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) bekend dat dit jaar 6.244 extra jongeren aan een baan zijn geholpen. Daarvan hebben 1.545 jongeren met ondersteuning van CWI zelf een baan gevonden en zijn er 275 teruggeleid naar een opleiding. Gecorrigeerd naar seizoensinvloeden zijn er 5.823 extra jongeren aan een baan geholpen. Volgens Hans de Boer, voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid gaat het nu de goede kant op: 'Volgens de standcijfers van april 2005 staan er 48.550 werkzoekende jongeren ingeschreven bij CWI. In februari 2004, toen de Taskforce van start ging, waren dat er 60.800. Dat is dus een daling van ruim 20%.'
'Willen we nu echt doorstoten, dan moeten Kabinet en Kamer zo spoedig mogelijk aan werkgevers die jonge werklozen in dienst nemen de No-Risk polis aanbieden', aldus De Boer.

Aantal extra jeugdbanen in twee maanden verdubbeld Begin dit jaar bedroeg het percentage jeugdwerklozen nog 13,8%. Bij CWI stonden toen ook nog ruim 52.000 jongeren onder de 23 jaar ingeschreven. Begin dit jaar was merkbaar dat de economie nog niet aantrok. Reden voor de Taskforce en CWI om gezamenlijk een lenteoffensief te starten waarbij de nadruk kwam te liggen op de daadwerkelijke bemiddeling tussen jongere en werkgever. CWI heeft hiervoor ook extra budget ingezet voor de CWI's in de grootste 38 gemeenten. Bij de start van het lenteoffensief, begin april, hadden de Taskforce en CWI nog maar 2.000 extra jeugdbanen weten te realiseren. In minder dan twee maanden is dit aantal verdubbeld.

Onorthodox
De Taskforce heeft om extra bemiddelingen te realiseren en vooral de jongeren te bereiken, onorthodoxe middelen ingezet. Zo was op televisiezender Yorin de reality-soap 'Yorin the Job' te zien. Zes weken lang werden zes jongeren gevolgd die op zoek waren naar een baan. Ook een SMS-actie werd ingezet om zoveel mogelijk jongeren te bereiken.

Jongeren Actieweek
In de Jongeren Actieweek, bedoeld om extra aandacht te besteden aan het bemiddelen van jongeren, werden er dwars door Nederland activiteiten georganiseerd. Een greep daaruit. De jongerenmanifestatie 'Werk aan je Toekomst' die op 24 mei in Amsterdam werd gehouden, heeft 2400 jongeren op de been gebracht die op zoek zijn naar werk, stage, leerwerkplek of opleiding. In totaal waren er 900 arbeidsplaatsen beschikbaar en zijn er bijna 1000 concrete afspraken gemaakt met zogenaamde matchmakers die jongeren doorverwijzen naar werk of opleiding. Jongeren uit de omgeving Weert konden meedoen aan een estafetteloop langs uitzendbureaus. In Den Bosch gingen jongeren op bezoek bij grote werkgevers met vacatures en in Sittard konden jongeren meedoen aan panna-kooi voetbal tegen een bekende voetballer. In Delft werd een banenmarkt georganiseerd waarbij jongeren kunnen meedoen aan de actie 'Dart naar werk en schiet in de roos' en in Lelystad vond een netwerkbijeenkomst plaats waarbij ook een convenant wordt getekend voor het opleiden van vijftien schilders. In Rotterdam werden door het Jongerenloket de gehele actieweek activiteiten georganiseerd zoals workshops, het aanbieden van portfoliomappen aan werkgevers en banenmarkten. In Rotterdam werd de actieweek vandaag feestelijk afgesloten met onder andere een band op een hoogwerker.

No-Risk polis
De Taskforce ervaart dat veel werkgevers terughoudend zijn als het gaat om het aannemen van jonge werklozen. Om die twijfel weg te nemen, stelde De Boer enige tijd geleden in Het Financieele Dagblad voor een 'no-risk polis'voor werkgevers in te voeren. Tweede Kamer leden Bussemaker (PvdA) en Bruls (CDA) hebben dit begin februari opgepakt, waarna de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) op 19 april adviseerde om te komen tot een landelijke regeling om de risico's voor werkgevers af te dekken. Deze moet via de Ziektewet verlopen. Op dit moment is de reactie van het Kabinet nog niet bekend. Volgens De Boer is dit echter wel van groot belang om verder te kunnen. 'De stroperigheid die rond de invoering van de no-risk polis heerst, is niet iets wat ik erg kan waarderen. Den Haag onderschat de arbeidsmarktproblematiek voor toetreders. Men lijkt meer geĂŻnteresseerd in pappen en nathouden dan in oplossingen'.