STAATSSECRETARIS PLANTAARDIGE VOEDING GEWENST
Persbericht - 27 mei 2005
Uit vandaag gepresenteerd promotieonderzoek Protein Politics van Dr.
Marike Vijver van de Universiteit van Twente blijkt dat een omslag in
consumptie van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit dringend gewenst
is maar de politieke structuur juist de vlees-industrie al sinds 1850
stimuleert met geld en promotie. Dr. Vijver: Een dieetverschuiving in
de zin van minder vlees en meer plantaardige eiwitten is wenselijk
voor een duurzame voedselproductie. Verlaging van de vleesconsumptie
is echter een taboe in de hedendaagse voedselpraktijk en bij
beleidsmakers.
Wakker Dier pleit voor een staatssecretaris plantaardige voeding die
de gewenste en verwachte omschakeling van vlees naar plantaardig
voedsel als vleesvervangers bewaakt en stimuleert. De explosief
stijgende vleesconsumptie in ontwikkelingslanden en de bijkomende
land-erosie en honger maken een omslag noodzakelijk. Niet voor niets
noemde staatssecretaris van Geel vlees afgelopen najaar al het meest
milieubelastende onderdeel van de voeding.
Opmerkelijk genoeg houdt niemand op de betrokken ministeries zich
echter actief bezig met de verwachte en noodzakelijke opkomst van
vleesvervangers. Dr. Vijver Een werkelijk maatschappelijk
verantwoorde, duurzame voedselproductie vergt een totaal andere
benadering van voedsel door beleidsmakers. Beleidsmakers zouden zich
onder andere bezig moeten houden met een herverdeling van macht,
participatie en belangen in de voedselproductie. Deze verandering
vergt motivatie, creativiteit en moed van beleidsmakers.
Wakker Dier vindt dat de politiek het dierenwelzijn, milieubelangen en
derde wereld in de steek laat. De overheid dient als transitiemanager
het dieetverschuivingsproces (van vlees naar vleesvervanger) te
faciliteren.
40% Van de landbouwgrond wordt verspild aan veevoerproductie en dat
percentage stijgt nog steeds. De halve wereldbevolking zou gevoed
kunnen worden met het graan dat nu aan het vee wordt opgevoerd. Hoewel
in de westerse landen de vleesconsumptie langzaam afneemt, stijgt deze
consumptie in ontwikkelingslanden explosief. Land-erosie, ontbossing,
honger en grootschalig dierenleed zijn het gevolg. De huidige
wereldvleesproductie ligt rond de 250 miljard kilo en zonder ingrijpen
is de productie verdubbeld in 2050. Vleesvervangers blijken een factor
7 tot 50 milieuvriendelijker.
De noodzakelijke omslag naar meer plantaardige voeding, die in
westerse landen al langzaam in gang is gezet, kan nu al plaatsvinden
bij producten waar vleesmixen worden gebruikt zoals in worsten,
gehakt, soepballen en op pizzas. Deze producten bevatten alleen al 30
tot 40 miljard kilo vlees. In Nederland eet driekwart van de bevolking
regelmatig een dag geen vlees. De groeiende groep vleesverminderaars
en de hoge verwachtingen van de Novel Food Proteins (vleesvervangers)
maken deze markt economisch interessant. Onder andere vleesbedrijf
Encko (Vivera) en zuivelmultinational Campina (Valess) zijn hierop
ingespeeld met de introductie van vleesvervangers. Het snel
uitbreidende aanbod aan vleesvervangers voldoet steeds meer aan de
belangrijke aankoopkenmerken van gezondheid, variatie, smaakvol en
makkelijk. Het DTO onderzoek in opdracht van het ministerie van
Economische Zaken voorspelde een vleesvervanging van 40% in 2035
uitgaande van een actieve inzet van de overheid middels
technologie-ontwikkeling en consumentenvoorlichting. Uit het
promotieonderzoek van Dr. Vijver blijkt echter het tegenovergestelde:
de vleesproductie wordt passief en actief gestimuleerd waardoor de
voorspelde omslag ernstig wordt vertraagd. De woordvoerder op het
ministerie van Economische Zaken geeft aan dat met het huidige
politiek klimaat een andere opstelling van de overheid niet verwacht
wordt.
- Einde persbericht -
Meer informatie: Ir. Sjoerd van de Wouw 020-4604210
Het promotie-onderzoek is onderdeel van Profetas, een
interdisciplinair onderzoek van vele universiteiten en gesteund door
bedrijven als DSM en Unilever, naar duurzame consumptie door
vervanging van vlees door plantaardig eiwit. Het proefschrift is in
het geheel in te zien op de website van Wakker Dier: www.wakkerdier.nl
onder de menubalk bio-industrie rapporten.
Stichting Wakker Dier