Ingezonden persbericht


Embargo tot en met 26 mei 20.00 uur

Gezamenlijk persbericht AVIH en Koninklijke VNP

Hoofddorp, 26 mei 2005

Handelaren in Nederlands rondhout gecertificeerd

Ruim 90% van de handelaren in Nederlands rondhout is in één keer gecertificeerd, zowel conform de FSC- als de PEFC-normen. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag ter afronding van dit project officieel het eerste certificaat uitgereikt aan Bosexploitatie Van den Nagel B.V., rondhouthandelaar uit Elspeet die daarmee ruim 40 collega's vertegenwoordigde.

Ruim 35% van het Nederlandse bos is al sinds 2003 FSC-gecertificeerd als duurzaam beheerd bos. De bossen in de ons omringende landen zijn met name PEFC-gecertificeerd. (FSC = Forest Stewardship Council, PEFC = Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes). Om ervoor te zorgen dat het hout uit deze bossen ook als gecertificeerd hout de eindconsument bereikt moesten ook de Nederlandse handelaren van rondhout -de schakel tussen bosbeheerders en verwerkende industrie - worden gecertificeerd. Met de afronding van de certificering is het voor de industrie mogelijk om eindproducten op de markt te brengen, waarvan kan worden aangetoond dat ze afkomstig zijn van duurzaam beheerde, gecertificeerde bossen.

"Ik ben zeer trots op deze mijlpaal. Niet alleen voor de bedrijven die een certificaat ontvangen, maar juist voor de hele houtketen. Want juist door een goede samenwerking in de houtketen, is dit unieke project tot een goed resultaat gekomen", aldus drs. Willem Emmen, voorzitter van de Koninklijke VNP, (branchevereniging van de Nederlandse papier- en kartonindustrie) en initiatiefnemer van het certificeringsproject. "Voor de papier- en kartonindustrie is dit een belangrijke stap in de duurzame ontwikkeling van de sector."

Ing. Kees Boon, voorzitter van de Algemene Vereniging Inlands Hout, branchevereniging Nederlandse rondhoutondernemers: " Dit is een geweldige opsteker: onze leden die zowel in de houtoogst, als in de handel als in de rondhoutverwerkende industrie actief zijn hebben zich in zeer korte tijd verzekerd van een paspoort dat hen toegang geeft op de groeiende markt van houtproducten die afkomstig zijn uit gecertificeerde bossen waar de houtgrondstof vandaan komt. Voor zowel gecertificeerde boseigenaren als verwerkende industrie is de missende schakel nu ingevuld. Het is nu aan de markt om verdere ontwikkeling te stimuleren. "

De kosten voor certificering en de administratieve belasting vormden in de praktijk voor de veelal kleine bedrijven binnen de houthandel en zagerijen een grote belemmering. Voor het gemiddelde bedrijf kost het ongeveer ¤ 2000 per jaar. Door de keuze voor groepscertificering in de groep "Holland Hout" zijn de kosten beperkter en is er ondersteuning voor administratieve aspecten.

De projectgewijze aanpak werd mogelijk gemaakt door bijdragen van de Algemene Vereniging Inlands Hout, het Bosschap, de Koninklijke VNP, Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging, Parenco Hout BV, Sapin SA, Staatsbosbeheer en de Stichting Doen. Over twee jaar moeten de bedrijven het zonder financiële support van deze partijen doen.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst reikte Minister Veerman het eerste certificaat uit. Daarnaast ontving hij het eerste exemplaar van de brochure 'Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer' uit handen van de heer Vriesman, directeur Staatsbosbeheer.

Meer informatie / foto's
Foto's van de uitreiking van het certificaat en de inontvangstneming van de 1e brochure van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer door Minister Veerman staan vanaf 27 mei 2005 op de site van het Bosschap: www.bosschap.nl

Voor overige informatie kunt u contact opnemen met: Dennis Deelen (Koninklijke VNP) op 020 -654 30 69 of via d.deelen@vnp-online.nl of met Kees Boon (AVIH) op 030 - 693 00 40 of via c.boon@avih.nl

Feiten en cijfers over de Nederlandse bos- en houtketen

Het Nederlandse bos
Het Nederlandse bos beslaat in totaal ruim 360.000 hectare. Hiervan is een derde in handen van particuliere eigenaren, een kwart in bezit van Staatsbosbeheer, nog een kwart in handen van gemeentes en andere overheden en de rest is in bezit bij natuurbeschermingsorganisaties. Zo'n 35% van het Nederlandse bos is al sinds 2003 FSC-gecertificeerd. Het hout wordt geleverd aan de emballage- en palletindustrie, zagerijen, de papier- en kartonindustrie en de plaatmaterialenindustrie. Nederlands hout komt via deze verwerkingsstappen, net als alle andere hout, in alle mogelijke producten terecht. Jaarlijks wordt in het Nederlandse bos 1,2 miljoen kubieke meter hout geoogst. Vergeleken met bijv. Zweden waar 75 miljoen m3 wordt geoogst is dat natuurlijk weinig, maar om de Nederlandse bossen in stand te kunnen blijven houden zijn de houtopbrengsten onmisbaar.

Meer informatie op www.probos.nl, www.bosschap.nl en www.avih.nl

De Nederlandse rondhouthandel
De handel in Nederlands rondhout, de oogst en de verwerking ervan is georganiseerd in de Algemene Vereniging Inlands Hout. De activiteiten van de bedrijven zijn niet beperkt tot het Nederlandse grondgebied. Ook in de Duitse en Belgische bossen wordt gewerkt. Hout dat daarvandaan komt wordt eveneens in de Nederlandse industrie gebruikt evenals Nederlands hout ook naar industrieën in deze landen wordt geleverd. Bedrijven in deze sector vallen alle onder het midden- en kleinbedrijf, met nadruk op het laatste. Om in oogst en verwerking de internationale concurrentie de baas te kunnen wordt veelal gebruik gemaakt van Scandinavische technologie op oogstmachines en zagerijen.

Meer informatie op www.avih.nl

De Nederlandse papier- en kartonindustrie
De Nederlandse papier- en kartonindustrie kent in totaal 27 productielocaties die in 2004 goed waren voor een productie van 3,459 miljoen ton papier en karton. In Nederland zetten 2 papierfabrieken hout in: Mayr-Melnhof Eerbeek B.V. (producent van vouwkarton) en Norske Skog Parenco B.V. te Renkum (producent van krantenpapier). De belangrijkste vezelgrondstof voor de Nederlandse papiersector is oudpapier (74%), gevolgd door pulp (21%) en hout (4%) (cijfers 2004). De Nederlandse papier- en kartonsector wil aantonen dat ze alleen gecertificeerd hout inzet. Daarom heeft ze dit project geïnitieerd en meegefinancierd. Dit past in het streven naar een duurzame papier- en kartonindustrie.

Meer informatie op www.vnp-online.nl