Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De strijd om baby Donna
Uitzenddatum: Do. 26 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Ton van der Ham

In een laatste poging om een baby te krijgen, heeft een echtpaar uit Leusden een flink bedrag betaald voor een baby uit België. Is baby Donna daarmee gekocht of vergoedde het stel slechts de onkosten voor de draagmoeder? In Netwerk vertellen de âoudersâ van Donna exclusief hun verhaal.

Pogingen
Wim en Nathalie Jansen worstelden al jaren met hun kinderwens. Nadat hun kindje was gestorven tijdens de bevalling, probeerden ze van alles. Kunstmatige inseminatie, iui, ivf: niets hielp.

Draagmoeder
Wanhopig ging het stel in een laatste poging op zoek naar een draagmoeder. Na een lange speurtocht kwamen ze terecht bij de Vlaamse An Blomme, een vrouw uit Sint-Lievens Houtem, die haar baby te koop aanbood via internet.

Onkosten
Hoeveel het echtpaar heeft betaald voor de baby is onduidelijk. Zelf zeggen ze dat het bedrag rond de vier-, vijfduizend euro ligt. Het was in ieder geval niet uit commerciële motieven, stelt het paar. Een onkostenvergoeding vonden zij redelijk. Volgens andere geïnteresseerden heeft Donna zeker vijftienduizend euro gekost.

Verboden
Het betalen van een draagmoeder uit commerciële motieven is verboden. Het is wel toegestaan de onkosten te vergoeden, maar de grens hiertussen is vaak vaag.

Kunstmatig bevrucht
Maar niet alleen de betaling is het probleem. Een ander Belgisch echtpaar stelt dat Donna hun biologische dochter is. Zij hadden dezelfde An Blomme benaderd om draagmoeder voor hen te zijn. Blomme zou kunstmatig bevrucht zijn door de man.

DNA-test
Volgens het Belgische echtpaar meldde Blomme na zeven maanden dat zij een miskraam had gekregen. Daarna zou ze hebben verteld dat ze het kind niet wilde afstaan en dat het van haar eigen man was. Ondertussen zou zij naar nieuwe wensouders voor haar ongeboren kind hebben gezocht. Het Belgisch echtpaar eist nu een DNA-test om te bepalen wie de biologische vader van Donna is, maar volgens een deskundige is zoiets moeilijk af te dwingen.

Kinderbescherming
Wim en Nathalie Jansen zeggen niets af te hebben geweten van deze gang van zaken. Er is zelfs een officiële draagmoederovereenkomst. De Belgische justitie is een onderzoek begonnen naar Blomme en haar man. Ook de Nederlandse Raad voor de Kinderbescherming wil weten of de juiste procedures gevolgd zijn en of er betaald is voor het kind.