11 mei 2005
Gratis mee te maken vanaf donderdag 26 mei
REEKS OPENLUCHT-CONCERTEN OP NIEUWE MARKT
Na het succes van 2003 en 2004, vinden ook dit jaar weer Nieuwe Markt-concerten plaats in Weert van verschillende Weerter muziekgezelschappen en schutterijen. De concerten die voor iedereen gratis zijn mee te maken worden gehouden in de openlucht. De optredens vinden wekelijks telkens plaats op donderdag en beginnen steeds om ca. 19.00 uur en eindigen om ca. 20.30 uur. Het eerste concert vindt plaats op 26 mei en het laatste is te beluisteren op 7 juli.
De locatie voor de concerten is de Nieuwe Markt, midden in de stad. Sinds dit plein grondig is opgeknapt is het tevens in gebruik als terrein voor evenementen in de binnenstad. De plek leent zich uitstekend voor kleinschalige gebeurtenissen van dit soort. De aanvangstijd van de concerten is dit jaar eerder dan vorig jaar, namelijk 19.00 uur.
Enthousiaste muziekgezelschappen
De muziekgezelschappen en schutterijen zijn ook dit jaar weer enthousiast om een gevarieerd programma aan te bieden. Voor het eerst nemen dit jaar de Big Band uit Budel en het Seniorenorkest Weert deel aan de concerten. De gemeente ondersteunt het initiatief vanwege het culturele karakter van de optredens. Het gemeentebestuur wil op deze manier de Nieuwe Markt als evenementenlocatie in de binnenstad profileren.
Meer informatie over de optredens is te vinden op www.weert.nl.
DONDERDAG 26 MEI
Het spits van de reeks concerten wordt donderdag 26 mei afgebeten door Schutterij St. Cornelius Swartbroek. De schutterij treedt op in het eerste gedeelte van de avond.
Als tweede verzorgt die avond de Big Band Triple-B een optreden.
Fluit- en trommelkorps Schutterij St.Cornelius Swartbroek
Het fluit-en trommelkorps is opgericht in 1958 als onderdeel van schutterij St.Cornelius, die toen al vijf jaar bestond. Het fluit- en trommelkorps bestaat uit 24 personen. Tijdens de schuttersfeesten komt het korps uit in de tweede divisie. In deze divisie halen ze goede resultaten. Naast het deelnemen aan de schuttersfeesten, treedt het korps ook op tijdens andere activiteiten in Swartbroek en omgeving. Zo begeleidt men bijvoorbeeld jaarlijks de Sint Maartensoptocht.
Een hoogtepunt in de historie van het fluit-en trommelkorps was het behalen van het Nederlands Kampioenschap in de Tweede Divisie in 1983. Dat vele leden aan het korps zijn gehecht, blijkt uit het feit dat er 8 leden bij het korps meespelen, die er in 1983 ook al bijwaren.
Tijdens het Nieuwe Markt-concert zal het fluit-en trommelkorps de volgende muziekstukken uitvoeren: Ostrava, Jubileummars, Tropical Sound, Neighbours, Ponta Grossa Bayon en Sankt Anton.
Big Band Triple-B
De Big Band Triple-B uit Budel heeft 18 leden. Triple-B is een dynamische big band die in haar korte bestaan al een grote reputatie heeft opgebouwd in Budel en omgeving. Zo heeft de band in 2004 mogen deelnemen aan het prestigieuze Haarlemmermeer Bigband Concours tijdens het Meer Jazz Festival in Hoofddorp.
De leden van de band hebben de ambitie om de goede reputatie binnen en buiten de eigen regio verder uit te bouwen. Big band Triple-B is dan ook een ambitieus orkest, zo'n drie jaar geleden begonnen onder leiding van Dirk Bukkems. Sinds maart 2005 wordt het orkest geleid door Jo Brouwers.
Triple-B houdt ervan uiteenlopende stijlen te spelen. Het repertoire is dan ook rijk aan contrast: het varieert van jazz tot blues, van begin tot eind twintigste eeuw en van Glenn Miller, Count Basie, Louis Armstrong en Otis Redding, tot Toto en Mariah Carey. De nummers worden ten gehore gebracht door een mix van jonge en oudere muzikanten. De band heeft eigen solisten onder haar muzikanten. Daarnaast wordt er regelmatig samengewerkt met zangtalenten.
Het is nog niet duidelijk wat de Big Band zal spelen tijdens het Nieuwe Markt-concert.
DONDERDAG 2 JUNI
Op donderdag 2 juni staan de Harmonie Heilig Hart uit Altweerterheide en het Seniorenorkest op het programma.
Harmonie Heilig Hart
De harmonie van het Heilig Hart bestaat vanaf 1979. In 2004 is op zeer fraaie wijze het zilveren jubileum gevierd met festiviteiten die gedurende het gehele jaar plaatsvonden.
De harmonie komt op dit moment uit in de derde divisie. Na deelname aan het Bondsconcours in 2001 in de (toen nog) eerste afdeling werd de Limburgse Kampioenstitel binnengehaald en promotie naar de afd. uitmuntendheid (dit is nu de derde divisie). De daaropvolgende deelname aan de landskampioenschappen in Hilversum leverde de wimpel in de eerste afdeling op.
Al vanaf de oprichting staat het korps onder leiding van dirigent Henny Kusters. Het harmonie-orkest bestaat uit ca. 50 leden.
Repertoire op avond zelf: Nog niet bekend
Informatie: www.harmonieheilighart.com.
Seniorenorkest
Informatie: G. Weekers, tel. 536 643.
DONDERDAG 9 JUNI
Schutterij St. Antonius uit Stramproy en de Harmonie St. Joseph Weert-Zuid verzorgen het programma op 9 juni.
Schutterij St. Antonius uit Stramproy
De Drumband van de Schutterij St. Antonius uit Stramproy neemt al heel wat jaren deel aan de Nieuwe Markt-concerten. Het korps is meerdere keren kampioen geworden van de Schuttersbond E.M.M. Ook op het O.L.S werden veel eerste prijzen behaald.
Het korps komt uit in de tweede divisie en staat o.l.v. instructeur Steven Visser en Tamboer-Maitre Harrie Maes.
Het korps heeft op dit moment 10 jeugdleden in opleiding bij de Muziekschool.
Harmonie St. Joseph Weert-Zuid
Informatie: B. Hodselmans, tel. 524 142.
DONDERDAG 16 JUNI
Dit concert wordt verzorgd door Drumfanfare St. Oda Boshoven en Fanfare St. Willibrordus Stramproy.
Drumfanfare St. Oda Boshoven
Schutterij St. Oda heeft sinds jaren een muziekkorps. In 1932 werd een trommel- en klaroenkorps opgericht. In 1950 werd dit korps omgezet naar een trommel- en fluitkorps en in 1969-1970 naar een jachthoornkorps. In 1971 mochten de eerste dames toetreden tot het korps en sinds 1974 beschikt Sint Oda als eerste binnen de bond EMM over een Drumfanfare. Deze Drumfanfare behaalde in 1987 en 1991 de landstitel en heeft in 2000 nog de titel "Limburgs Kampioen 2e divisie" behaald. In 2004 behaalde Drunfanfare St. Oda een eervolle eerste plaats in de eerste divisie tijdens de podiumwedstrijden van de L.B.T.
De Drumfanfare Schutterij St.Oda staat onder leiding van dirigent-instructeur Reinhard Wind. De Drumfanfare heeft 34 leden.
Repertoire op 16 juni: een mix van marsmuziek afgewisseld met Zuid-Amerikaanse en Spaanse klanken en een aantal bekende hits.
Fanfare St. Willibrordus Stramproy
De Fanfare St. Willibrordus werd in Stramproy opgericht in 1909. De fanfare heeft 75 muzikanten. Dirigent is R. Schrader.
Naast de 'grote 'fanfare vormt fanfare St. Willibrordus samen met fanfare St. Isidorus Molenbeersel een jeugdfanfare die bestaat uit 25 muzikanten.
Fanfare St. Willibrordus komt sinds oktober 1990 uit in de superieure afdeling (1e divisie).
In 2001 behaalde men de 1e prijs in de 1e divisie met 85,9 punten op het WMC in Kerkrade. In maart jl. haalde de fanfare 90.08 punten (oranje wimpel) tijdens de FKM Kampioenschappen in Tegelen.
In 2004 vierde de fanfare haar 95-jarig bestaansfeest.
Het repertoire dat de fanfare speel op 16 juni is nog niet bekend.
Informatie: www.fanfare-stramproy.nl.
DONDERDAG 23 JUNI
Op deze donderdag spelen St. Job Leuken en Fanfare St. Jan uit Tungelroy.
St. Job Leuken
Informatie: J. Bukkems, tel. 06-51122793.
Fanfare St. Jan uit Tungelroy
Muziekvereniging fanfare "St. Jan" Tungelroy werd in 1945 opgericht om bij gebeurtenissen, waarbij muziek gewenst was, deze op te luisteren. Dit betekent dus dat Fanfare Sint Jan maar liefst 60 jaar bestaat dit jaar en nu het zomeravondconcert verzorgd dicht bij de oprichtingsdatum van de vereniging 10 juni 1945.
Door de enorme inzet van de bestuurders, dirigenten en muzikanten en mede ook door de grote betrokkenheid van onze beschermheer dhr. E.S. Raatjes uit Soest heeft de vereniging aan de verwachtingen van 1945 meer dan voldaan. Aantal leden: 42 exclusief 12 bestuursleden. Aantal jeugdleden: 17.
Fanfare "St. Jan" heeft in de loop der jaren een rijke historie opgebouwd met de nodige up's en downs. Prachtige prijzen werden behaald bij optredens op muziekfestivals, bondsconcoursen en zelfs het Wereld Muziek Concours. Bovendien werd de opname van een eigen CD in 1995 gerealiseerd.
Ook is er in 2004 een jeugdfanfare opgericht, die maar liefst uit 17 muzikantjes bestaat en inmiddels concerten geeft in de regio. En de oprichting van een percussie-groep is aanstaande.
Vanaf januari 2004 staat de in de superieure afdeling uitkomende fanfare St. Jan onder de deskundige leiding van de uit Neer afkomstige dirigent Ruud Geelen.
Het repertoire op avond zelf is nog niet bekend.
DONDERDAG 30 JUNI
St. Sebastianus Laar en Harmonie St. Joseph 1880 verzorgen het Nieuwe Markt-concert op 30 juni.
St. Sebastianus Laar
Het drumband-jachthoornkorps van schutterij St. Sebastianus Laar werd in het begin van de 50-er jaren op initiatief van pastoor Deckers en Mies Rademakers opgericht. Vooral in de beginjaren kende het muziekkorps een groot aantal leden, mede doordat er voor de jeugd nog weinig andere vormen van vrije tijdsbesteding waren. Jammer genoeg, maar noodgedwongen moest in het begin van de zeventiger jaren het jachthoornkorps verdwijnen, wegens te weinig leden.
Jarenlang heeft een kleine, maar fanatieke drumband de schutterij overal naar toe begeleid. En ook zelfstandig werden activiteiten ontplooid. Regelmatig werd deelgenomen aan de Bondsconcoursen van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen, met praktisch altijd een eerste prijs.
Maar in de jaren '80 werd op initiatief van o.a. instructeur Jo Wolter het jachthoornkorps nieuw leven ingeblazen, mede door de toeloop van jeugdleden.
Het korps bestaat nu uit 65 leden, waarvan ruim 30 leerlingen. De bezetting bestaat uit trommen (tenor, grote, kleine), lira, trompetten, klaroenen, jachthoorns, basklaroen en sousafoon.
In 1995 werd het Limburgs Kampioenschap behaald in de 2e divisie. Ook werd in Nederweert het Nederlands Kampioenschap behaald van de FKM en in Amsterdam het landskampioenschap van de SMN (Samenwerkende Muziekbonden Nederland).
In 1999 werd in de 1e divisie een eerste prijs behaald, met promotie naar de ere-divisie.
En in 2002 werd opnieuw een eerste prijs behaald in de 1e divisie.
Op 30 juni worden de volgende muziekstukken gespeeld: Esprit, Chinello mars, Cumbaya, De Erfprins en De Kremmer
Informatie: www.sintsebastianuslaar.nl.
Harmonie St. Joseph 1880
De Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880, Weert is ontstaan uit een fanfaregezelschap dat in 1880 werd opgericht. In 1928 werd de fanfare omgezet in een harmonie. Tijdens de viering van het eeuwfeest in 1980 werd de harmonie, waaraan naast het jeugdorkest, tevens een percussiongroep is verbonden, onderscheiden met de Penning van Verdiensten van de gemeente Weert. Bovendien werd ze begiftigd met de Koninklijke Erepenning van Hare Majesteit Koningin Beatrix. De harmonie komt sedert 1947 onafgebroken uit in de eerste afdeling.
Het harmonieorkest St. Joseph 1880 telt momenteel 65 muzikanten, de Percussiongroep 23 slagwerkers en het Jeugdorkest 40 muzikanten. De dirigent is Hans Pastoor.
In 2003 was het groot harmonieorkest tijdens de concertwedstrijden van de LBM bijzonder succesvol in de hoogste afdeling en behaalde een eerste prijs. In 2003 werd de percussiongroep van de Harmonie tijdens de DRUMA Kampioenwedstrijd Nederlands Kampioen in de hoogste afdeling, de eredivisie.
Repertoire op 9 juni: nog niet ingevuld.
Informatie: www.stjosephweert.nl.
DONDERDAG 7 JULI
Het laatste concert op 7 juli wordt verzorgd door de Stedelijke Harmonie St. Antonius en de Percussiegroep van deze harmonie.
Percussiegroep Stedelijke Harmonie St. Antonius
Informatie: J. Moonen, tel. 521 324.
Stedelijke Harmonie St. Antonius
Informatie: J. Moonen, tel. 521 324.
Noot voor de pers,
Gemeente Weert