CDA

26-05-05
Bemiddelen in conflict met huisartsen
Het herstellen van vertrouwen tussen de huisartsen, zorgverzekeraars en de minister is volgens Tweede-Kamerlid Siem Buijs nu de eerste prioriteit.

De CDA-fractie vindt het wenselijk dat er een commissie van drie personen wordt aangesteld die boven alle partijen staat om de betrokkenen weer bij elkaar te brengen. Het heeft nu te lang geduurd, aldus woordvoerder Buijs.

Volgens het CDA gaat het in het conflict niet meer om cijfers en getallen, maar wordt het geleid door emoties. Buijs: Uit de vele reacties van huisartsen komt een diep wantrouwen naar voren tegenover verzekeraars en de minister. Hardnekkige geluiden over de aantasting van de poortwachterfunctie, de marktwerking in de zorg, het moeten opgeven van privacy van patiënten en faillissementen doen de ronde. Ondanks alle informatie die het tegendeel bewijst blijft deze berichtgeving circuleren.

Buijs plaatst vraagtekens bij de manier waarop de drie partijen zich in het conflict opstellen. De manier waarop de minister in de Volkskrant van 5 mei jl. sprak over macht draagt er niet toe bij om het vertrouwen van huisartsen terug te winnen. Het zou de minister sieren als hij hiervoor zijn excuses aanbiedt.
Ook de botte houding van de zorgverzekeraars maakt de situatie er volgens het CDA niet beter op. Buijs doelt hiermee op de dreigementen van de verzekeraars dat het afwijzen van het contract de huisartsen geld gaat kosten.
Tot slot heeft Buijs bedenkingen bij de verwarrende informatie die het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging geeft aan haar leden en de media.
Om de impasse te doorbreken moet men op korte termijn beginnen met bemiddelen.