PERSBERICHT
Nummer: 159 LM.
Datum: 25 mei 2005
PROVINCIE PRESENTEERT RESULTATEN
PROEFPROJECTEN OP THEMADAG HERGEBRUIK BAGGER
Om meer inzicht in de mogelijkheden en de mogelijke knelpunten bij hergebruik van bagger te verkrijgen heeft de provincie het afgelopen jaar samen met onder andere gemeenten, wetterskip fryslÂn, en de marrekrite en anderen een aantal proefprojecten uitgevoerd. het onderzoeken van de mogelijkheden van hergebruik van bagger is een van de actiepunten uit het provinciaal milieubeleidsplan.
Provincie Fryslân is één van de instanties die verantwoordelijk zijn voor een goed beheer en onderhoud van het water en de watergangen binnen de provinciale grenzen. Omdat het voor de provincie essentieel is dat de vrijkomende bagger goed kan worden geborgen, heeft zij de provincie onderzoek laten doen naar mogelijke toepassingen van baggerspecie. Doel van dit onderzoek was om de mogelijkheden tot structureel hergebruik van schone en nagenoeg schone baggerspecie in Fryslân te verruimen. "Je kunt bagger opslaan in depots, maar daar heb je dan steeds meer van nodig. Door hergebruik van bagger te stimuleren wil de provincie bijdragen aan een structurele oplossing", aldus gedeputeerde Baas.
Er zijn een aantal proefprojecten voor hergebruik van bagger uitgevoerd. Een daarvan is hergebruik van bagger in een zandwinput bij Suawoude die eigendom is van de provincie. Er is een inrichtingsplan gemaakt waarin Met de bagger is de voormalige zandwinput gevuld wordt met bagger, met als doel natuurontwikkeling. Een ander proefproject in Joure en Ylst richtte zich op hergebruik van bagger bij het creëren van aanlegvoorzieningen in recreatiegebieden. Dit project is uitgevoerd onder leiding van recreatieschap "de Marrekrite". Bij de watergang De Zwemmer, die afwatert op het Lauwersmeer, is door Wetterskip Fryslân bagger hergebruiktoegepast in oevers en kaden. Bij Kootstertille is bagger hergebruikt voor natuurontwikkeling, onder leiding van Staatsbosbeheer.
De projectleiders hebben de provincie gedurende de looptijd van de projecten geïnformeerd over de ontwikkelingen in de uitvoering, en onderzoeksvragen beantwoord als: Welke herstelvarianten voor kaden en oevers zijn er en in hoeverre kan hergebruik van baggerspecie hierin een plaats vinden? Kan in de verschillende varianten vergroting van de bergingscapaciteit meegenomen worden (denk aan bijvoorbeeld het "naar achteren brengen" van oevers en kaden)? In hoeverre bepalen gebiedseigen kenmerken of de kwaliteit van de baggerspecie de haalbaarheid van de toepassing e van baggerspecie? Hoe verhouden zich de kosten voor toepassing van baggerspecie ten opzichte van de kosten voor toepassing van schone grond, ofwel wat is de concurrentiepositie van baggerspecie?
Naar aanleiding Met de resultaten van deze proefprojecten worden in een later stadium (bestuurlijke) afspraken gemaakt over structureel hergebruik van bagger in Fryslân. De resultaten worden morgen gepresenteerd op een themadag over hergebruik van bagger.
Noot voor de pers:
U bent van harte welkom het ochtendgedeelte van de themadag bij te wonen. Het programma is als volgt: vindt u in de bijlage.
Programma Workshop "Bagger, wij doen er wat mee"
26 mei 2005
Ontvangst met koffie vanaf 10.00 uur
10.30 uur Opening door de heer J. Rodenhuis, wethouder milieu van gemeente Nijefurd
10.55 uur Terugkoppeling resultaten pilotprojecten en vooruitblik bestuursovereenkomst
(Projectleider hergebruik baggerspecie provincie Fryslân, Judith Swart Ranshuysen)
11.25 uur Koffiepauze
11.55 uur Ontwikkelingen regelgeving baggerbeleid en bouwstoffenbesluit
(Coördinator Baggeractieprogramma provincie Fryslân, Wim Haalboom)
12.35 uur Lunch
---- --
Provincie Friesland