Ingezonden persbericht


Amerikaanse econoom Hans-Hermann Hoppe over:
Europese Superstaat of regionale diversiteit?

De Edmund Burke Stichting organiseert een serie bijeenkomsten over een onderwerp dat steeds meer in het centrum van de belangstelling komt te staan: de vraag naar onze welvaart, economische groei, hervorming van de onbetaalbaar geworden verzorgingsstaat, innovatie en eigendomsrechten, flexibilisering van de arbeidsmarkt, etc.

In dit kader organiseert de Edmund Burke Stichting op 26 mei aanstaande een bijeenkomst waarop de Amerikaanse econoom en filosoof Hans-Hermann Hoppe zal spreken over de vraag of (Europese) centralisatie de weg is naar economische groei en voorspoed. Het verband met het referendum over de Europese Grondwet, die op 29 mei en 1 juni zullen worden gehouden in respectievelijk Frankrijk en Nederland, zal uiteraard nadrukkelijk aan de orde komen. Behalve Hans-Hermann Hoppe zal ook de Belgische hoogleraar Frank van Dun het woord voeren. Beide sprekers komen uit de libertarisch- conservatieve hoek. Deze denkrichting baseert zich op de zogenoemde Oostenrijkse School, een economische theorie met het individueel menselijk handelen en het belang van subjectieve keuzes als uitgangspunt.

Graag nodigen wij u uit om op deze avond naar deze sprekers te komen luisteren.

Datum: Donderdag 26 mei, 2005
Wie: Hans-Hermann Hoppe en Frank van Dun
Waarover: Nadelen van een Europese Superstaat en de voordelen van kleine regios Waar: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag Voor de routebeschrijving zie www.nieuwspoort.nl onder Locatie Tijd: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

In verband met een goed verloop van de organisatie willen wij u vriendelijk doch dringend verzoeken uw komst vooraf aan te kondigen via telefoonnummer 070 - 392 51 80 (vragen naar Sander Boon) of via boon@burkestichting.nl.

Met een vriendelijke groet,

Sander Boon
Research fellow Edmund Burke Stichting

----------

BIJLAGE (NADERE INFORMATIE)

Dit seminar is het derde in een reeks bijeenkomsten over Economische groei en vrijheid. In seminar 1, op 16 november vorig jaar in Den Haag gehouden, hield de Amerikaanse econoom Dan Mitchell (verbonden aan de Heritage Foundation) de zogenaamde Lissabon-agenda van de Europese Unie, en de evaluatie van de agenda door een commissie onder leiding van oud-premier Wim Kok, kritisch tegen het licht. Mitchells belangrijkste conclusie was dat economische hervormingen en groei zullen uitblijven zolang de staat groot en dominant is en de belastingen hoog blijven.

Het tweede seminar werd gehouden op 21 maart en stond in het teken van de obstakels die economische groei in Europa belemmeren. Bij ongewijzigd beleid zal de groei tot stilstand komen en mogelijk zelfs omslaan in krimp. De sprekers waren Hans Labohm, Reginald Melchers en Martien van Winden. Het was een druk bezochte en succesvolle bijeenkomst. Het verslag hiervan kunt u vinden op http://www.burkestichting.nl/nl/welkom/economischestagnatie.html.

----------

Over Hans-Hermann Hoppe en Frank van Dun

Frank van Dun is Universitair Hoofddocent Rechtsfilosofie aan de universiteiten van Gent en Maastricht. Hij schreef een groot aantal artikelen over natuurrecht, klassiek liberalisme en de libertarische filosofie. Veel van zijn publicaties kunt u vinden op http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/welcome.html. Van Dun zal deze avond een inleiding geven op het onderwerp en de tweede spreker van de avond bij het publiek introduceren. Tevens zal hij na afloop een interview afnemen.

Hans-Hermann Hoppe is hoogleraar in de economie aan de Universiteit van Nevada in de Verenigde Staten. In de academische wereld schuwt hij de controverse niet, hij is dan ook niet van onbesproken gedrag! Volgens Hoppe vormt de libertarische economische theorie de basis van een conservatieve samenleving. Het libertarisme kan dan ook een bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een samenleving van individuen die op een vreedzame manier met elkaar samenleven. De basisvoorwaarde voor een goede en eerlijke samenleving bestaat in zijn visie uit individuen die kunnen rekenen op goed bewaakte eigendomsrechten. In zijn lezing zal hij uiteenzetten dat Europese centralisatie slecht is voor de economische groei en een mogelijk gevaar vormt voor individuele vrijheid.