FNV

Bond en Bureau Beroepsziekten blij met duidelijkheid over rsi

De Hoge Raad heeft een vonnis over een rsi-zaak van de rechtbank in Middelburg vernietigd. De rechtbank had te snel geoordeeld dat klachten van een werknemer niet door zijn werk waren veroorzaakt. Jan Warning, beleidadviseur arbeidsomstandigheden bij FNV Bondgenoten, vindt de uitspraak positief. "De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de rechter serieus moet onderzoeken of er een oorzakelijk verband is tussen rsi-klachten en het werk. Voor alle mensen met klachten is dat een opsteker."

Ook Jan de Jong van Bureau Beroepsziekten is tevreden. "De Hoge Raad heeft als een van de eersten een richtinggevende uitspraak gedaan. Er wordt langzaam meer duidelijk over wanneer een rsi-zaak kans maakt."

De eisen waaraan het bewijs moet voldoen worden wel hoger. Als er geen aantoonbaar verband is tussen de rsi-klachten en de arbeidsomstandigheden, is een rechtsgang niet zinvol.

De Jong: "Voorheen was een indirect verband ook voldoende. Nu moet je aannemelijk maken dat de arbeidsomstandigheden een behoorlijke duw in het ziekteproces hebben gegeven om de werkgever aansprakelijk te stellen."

Dit vonnis betekent niet alleen veel voor mensen met rug-, schouder- en armklachten, maar ook voor mensen met een burn out, meent De Jong. "Ook daarbij zijn meerdere oorzaken op het werk en thuis aan te wijzen die de klachten kunnen veroorzaken. Die moeten dus serieus worden bekeken."

De uitspraak van de Hoge Raad bevestigt de mening van Bureau Beroepsziekten dat een dergelijk dossier niet uitsluitend medisch beoordeeld moet worden, maar binnen de context. De Jong: "Medische specialisten moeten de arbeidsomstandigheden dus meewegen bij hun oordeel over de klachten."

Bij de zaak die de Hoge Raad behandelde ging het om een 43-jarige man die zijn ex-werkgever aansprakelijk stelde voor zijn gezondheidsklachten waardoor hij in 1993 arbeidsongeschikt raakte. De kantonrechter wees hem een schadevergoeding toe, masar in hoger beroep werd dat vonnis vernietig. Ten onrechte dus, zo blijkt nu. De zaak gaat nu verder voor de rechtbank in Den Haag.