Gemeente Breda

Bedrijvenenquête 2004: Breda aantrekkelijk voor bedrijven

Voor de vijfde keer hield de gemeente Breda een Bedrijvenenquête. Zon 80% van de bedrijven en instellingen waardeert Breda als vestigingslocatie met een 7 of meer. Vooral de ligging van de stad en de afzetmarkten noemen zij aantrekkelijke vestigingsfactoren.

523 Bredase bedrijven en instellingen met meer dan 10 werknemers deden mee aan het onderzoek (56% van het totaal). Voor het eerst konden bedrijven ook digitaal meewerken aan dit onderzoek.

Samenwerking met de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Breda, bedrijventerreinverenigingen, het lokale Retailplatform en winkelierorganisaties werpt zijn vruchten af. Via Breda' staat in een positief daglicht vanwege de versterking van het stadsimago, bereikbaarheid via openbaar vervoer, impact op internationale ondernemingen en ontwikkelingsverwachtingen voor gevestigde bedrijven.
Het belang van en waardering voor goed beheer van de buitenruimte namen toe ten opzichte van 2002. De gemeente zet hierbij in op bewustwording, goed nabuurschap en gezamenlijke zorg. Ook het jaarlijks Activiteitenprogramma Buitenruimte, met belangrijke adviezen van het Breda's Industrieel Contact, draagt hieraan bij. Voldoendes scoren het milieubeleid, ruimtelijke ordeningsbeleid en economische zaken. Verder vindt ruim de helft het eigen bedrijf of instelling innovatief.

Gebrek aan congresaccommodaties in Breda, parkeren en (on)veiligheid kregen een ongunstige beoordeling. De gemeentelijke dienstverlening kreeg een 6,4. Het bedrijfsleven is wel tevreden over de gemeentelijke informatieverstrekking, maar wil meer voorlichting en ondersteuning. Men verwacht vooral aandacht voor uitbreiding van digitale dienstverlening. In 2005 wordt gewerkt aan de introductie van het elektronische bedrijvenloket in Breda. Ook doet Breda mee aan de landelijke pilot voor één integraal vergunningssysteem voor bouwen, ruimtegebruik en milieu.

De uitkomsten van het onderzoek geven inzicht in de afstemming van gemeentelijk beleid en dienstverlening op de wensen en behoeften van het bedrijfsleven. Zo ontstaat een actueel beeld van de ontwikkelingen binnen het lokale bedrijfsleven. De resultaten van de Bedrijvenenquête 2004 zijn te vinden op www.breda.nl, onder actueel, persberichten.

Breda, 26 mei 2005

Te downloaden:
bedrijvenenquete 2004.pdf