Gemeente Almere

Vertraging plannen gemeente Almere door Vogelrichtlijn

De gemeente Almere kan voorlopig nog niet beginnen met de realisatie van bedrijventerrein De Vaart IV in Almere Buiten. Uit een in opdracht van de gemeente Almere uitgevoerde Vogeleffectstudie blijkt dat dit plan negatieve gevolgen zal hebben voor het beschermde gebied Oostvaardersplassen. De uitkomst heeft ook effect op de planvorming voor Spiegelhout, de robuuste ecologische verbindingszone, bedrijventerrein A6/A27 en de spoorlijn naar Amersfoort.

De Vogeleffectstudie is uitgevoerd naar aanleiding van bezwaren die de Stichting Vogel en Natuurwacht Zuid Flevoland had tijdens de bestemmingsplanprocedure voor het bedrijventerrein De Vaart IV. De studie heeft zich toegespitst op de Vogelrichtlijngebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en Markermeer en de vogelsoorten Bruine en Blauwe kiekendief, de Grauwe gans, de Brandgans en de Wilde zwaan. Deze vogels overwinteren of broeden in de Oostvaardersplassen en foerageren onder andere op de akkers in de omgeving. In de studie zijn niet alleen de effecten van bedrijventerrein De Vaart IV meegenomen maar ook die van de plannen voor de omliggende gebieden, zoals Buitenvaart, Noorderplassen West, de realisatie van de staande mastroute Noorderplassen en de uitbreiding van de Noorderplassen en Lelystad Haven.

Opeenstapeling effecten
Gebleken is dat het voortbestaan van de onderzochte vogelsoorten niet in het geding komt door de ontwikkeling van de plannen van De Vaart IV alleen, maar wel door de effecten van alle plannen samen. Het foerageergebied van de vogels zal met zon 54% verkleinen en het gevolg daarvan is dat er naar verwachting 15 van de circa 50 broedparen van de Bruine kiekendieven uit de Oostvaardersplassen zullen verdwijnen. De conclusie uit het onderzoek luidt dat deze plannen in conflict zijn met de Europese Vogelrichtlijn. Het ministerie van LNV kan daarom geen toestemming geven voor de realisatie van deze plannen in hun huidige vorm.

Handen ineenslaan
Wethouder Visser van Milieu: Wij hebben begrip voor de uitkomsten van het onderzoek. Als gemeente vinden we vanzelfsprekend - de natuur belangrijk, ook zonder dat een extern rapport ons daarop wijst. De resultaten uit dit onderzoek hebben niet alleen gevolgen voor de gemeente Almere: ook de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en het bedrijfsleven hebben te maken met de effecten hiervan. We zullen dan ook de handen ineen moeten slaan en bestuderen hoe we op een goede manier met de Vogelrichtlijn kunnen omgaan.

De Vogelrichtlijn schrijft voor dat het ministerie van LNV slechts toestemming voor de plannen kan geven als er geen alternatieven zijn, er sprake is van dwingende redenen van groot openbaar belang om deze plannen te realiseren en wanneer vooraf voldoende natuurcompensatie kan worden gepleegd.

Vogelrichtlijn
De Vogelrichtlijn is vastgelegd in Europese regelgeving uit 1979. De richtlijn heeft tot doel alle in het wild levende vogelsoorten en de daarvoor aangewezen gebieden te beschermen. Onder andere de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en het Markermeer zijn aangewezen als Speciale Beschermingszone.