Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 171
datum: 26 mei 2005
'Essay' over sociale veiligheid
Wethouder Van 't Veld pleit voor sociale verbindingen Amersfoort
Vandaag presenteert wethouder Van 't Veld (Sociale Veiligheid en Sociaal Cultureel werk) een essay waarin ze haar visie op sociale veiligheid en de rol van de sociale sector in Amersfoort daarbij verwoordt. Ze ziet een krachtige rol voor welzijnswerkers en hulpverleners bij het bevorderen van sociale veiligheid. Maar vooral als de sector in staat is om anders te gaan werken: flexibel en creatief, en soms zelfs op een grensoverschijdende, onorthodoxe wijze, maar wel gericht op resultaat. De tekst is een bewerking van een speech die ze eerder uitsprak voor een gezelschap van hulpverleners en sociaal-cultureel werkers.
Een aantal quotes uit dit essay:
Herstel sociale banden
"Ik denk dat we met elkaar moeten werken aan het herstellen van sociale banden tussen de bewoners in Amersfoort. Als bewoners elkaar kennen, als buren iets met elkaar of iets voor elkaar doen, dan neemt hun gevoel van onbehagen af. Sociale binding draagt heel sterk bij aan sociale veiligheid. Maar afgezien daarvan beschouw ik sociale binding ook als doel op zichzelf, en dat komt voort uit mijn visie op de samenleving. Niemand is gebaat bij een samenleving waarin mensen langs elkaar heen leven."
Sociale verbindingen
"Lastiger dan sociale binding, is nog het werken aan sociale verbindingen. Ik bedoel hiermee de contacten tussen groepen mensen die weinig met elkaar gemeen hebben en die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. Ik denk dan natuurlijk aan allochtonen en autochtonen, maar ook aan jongeren en ouderen, aan verschillende leefstijlen, aan verschillende religies. Ik snap heel goed dat het niet gemakkelijk is om gemeenschappelijkheid en een soort lotsverbondenheid met elkaar te delen in een wijk waar, pak 'm beet, 45 verschillende culturen bij elkaar wonen."
Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid
"Ondanks alle tegenwerkende maatschappelijke ontwikkelingen, geloof ik oprecht dat mensen op hun gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de straat, voor de buurt en zelfs voor de wijk aangesproken willen worden. Er zijn maar weinig mensen die echt genieten van langs elkaar heen leven. Het is dan wel nodig dat er overeenstemming bestaat over wat normaal gedrag is, en over wat respectvolle omgangsvormen zijn. Het overtreden van ongeschreven regels levert irritatie en conflicten op. Dat wordt beschouwd als overlast en we hebben gezien dat mensen dat het meest storend vinden."
Onorthodoxe aanpak
"Niet alleen sociaal-cultureel werkers, maar ook hulpverleners zouden moeten aansluiten bij het alledaagse leven van cliënten. Je moet je niet beperken tot hulpvragen van mensen die het goed onder woorden kunnen brengen. Want de meest kwetsbare mensen bereik je dan niet. Die moeten opgezocht worden in hun eigen omgeving, er moet actief contact gelegd worden. En de geboden hulp moet flexibel en soms onorthodox zijn, als het aan mij ligt.
Informatie: afdeling communicatie Concernstaf, Rik Enklaar, 033 46942 09, e-mail r.enklaar@amersfoort.nl
---- --
Gemeente Amersfoort