Dienstenbond CNV

Sociaal Plan- en pensioendiscussie wordt vervolgd bij Atos Origin! 26-05-2005

Op 25 mei jl. hebben wij van Atos Origin te horen gekregen wat hun ideeën zijn over het Sociaal Plan voor ontslagen bij de bedrijfsonderdelen EIS en EUS. Op verzoek van enkele CNV-leden hoort u daarnaast meer over de discussie van 20 mei jl. over de pensioenproblematiek. Verder praten wij u bij over aangekondigde verhuizing van honderden arbeidsplaatsen naar Utrecht.

Hoe Atos Origin het Sociaal Plan ziet
Atos heeft ons op 25 mei jl. verteld hoe zij aankijken tegen het Sociaal Plan. Kort samengevat komt dit op het volgende neer:
1. De bemiddeling van werk naar werk staat centraal. Dat klinkt goed maar hiervan wordt in ieder geval intern binnen Atos Origin Nederland BV weinig verwacht. De vacatures bij System Integration kunnen klaarblijkelijk amper worden vervuld door de ontslagen werknemers.

2. De selectie voor ontslag moet plaatsvinden op basis van het afspiegelingsbeginsel in combinatie met last in first out. In normaal Nederlands betekent dit, dat de werknemers worden ingedeeld in categorieën van 5 jaar. Dus er is een categorie werknemers van 25 tot 30 jaar, een categorie werknemers van 31 tot 35 jaar etc. Binnen die categorieën geldt vervolgens het last in first out. Hoe Atos Origin dit precies wil doen is ons nog enigszins onduidelijk. Men komt met een verder uitgewerkt voorstel. Als vakbonden moeten wij erover nadenken wat wij hiervan vinden.

3. EUS en EIS worden gezien als aparte bedrijfsvestigingen. Dat betekent iets voor de selectie voor ontslag. Want dit betekent dat het zo kan zijn dat iemand van 30 jaar die 5 jaar in dienst is bij EUS niet voor ontslag in aanmerking komt terwijl iemand van 30 jaar bij EIS die al 10 jaar in dienst is, wel ontslagen wordt. En andersom.

4. OR-leden (en bepaalde andere beschermde categorieën werknemers zoals zwangere vrouwen) kunnen alleen ontslagen worden via de kantonrechter. Die procedure verloopt anders dan de ontslagprocedure die voor de rest van het personeel gevolgd zal worden via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). In een periode van 1of meer maanden direct na hun ontslag die periode heet de fictieve opzegtermijn- krijgen OR-leden dan geen WW-uitkering juist omdat ze via het CWI zijn ontslagen. Wij vinden dat OR-leden bij ontslag niet slechter af moeten zijn dan andere werknemers en dat hun hieruit voortvloeiende inkomensschade moet worden gecompenseerd. Uw werkgever denkt daar voorlopig anders over.
5. In het Sociaal Plan Atos Origin FITS was een aanvullingsregeling opgenomen voor werknemers die een andere baan vinden die minder verdient, maar uw werkgever wil daar dit keer niet aan.
6. Uw werkgever wil de bestaande geschillencommissie -en naar wij aannemen het bijbehorend reglement- gaan gebruiken. Wij vinden echter dat er een geschillen- en een begeleidingscommissie moeten komen die evenwichtig zijn samengesteld uit vakbondsvertegenwoordigers/OR-leden en leden van werkgevers.
7. Bij vertrek wil uw werkgever een afkoopsom uitkeren, maar hoe hoog is onduidelijk. Dus ook hierover moeten wij onze eigen mening formuleren.

8. Wij moeten met elkaar nadenken over de vraag of en zo ja hoe vakbondsleden in dit Sociaal Plan een voorkeursbehandeling verdienen, in welke vorm dan ook.

En wat vindt u ervan?
Tot zover de discussie tussen vakbonden en Atos Origin. Maar wat vindt u belangrijk bij een Sociaal Plan. Voor de goede orde, deze vraag is alleen bestemd voor werknemers van EUS en EIS. Wij verzoeken u voor 2 juni 2005 per mail te reageren via t.vanbuchem@cnvdibo.nl Op 3 juni vindt de tweede onderhandelingsronde over het Sociaal Plan plaats.

De pensioenen
De discussie over de aanpassing van het pensioen bij Atos Origin is vorige week vrijdag begonnen. Voor de goede orde: dit gaat niet over de VUT-regeling van de ex-KPN-ers. Die moet ook worden aangepast, maar daar zijn nog geen voorstellen voor op tafel gekomen, Atos studeert daar nog op.

Wij hebben met Atos gesproken over de aanpassing van het Atos Origin pensioenregeling (Oriflex) aan de fiscale wetgeving 2006. In het kader van deze wetgeving worden VUT en pre-pensioenregeling fiscaal belast. Dit past in het streven van de overheid om de pensioenleeftijd in Nederland te laten opschuiven naar de 65 jaar.

Hoe het nu geregeld is
De pensioenregeling van Atos Origin Oriflex heeft een pensioenrichtleeftijd van 62,5 jaar, dat wil zeggen dat de normale pensioenleeftijd in de huidige regeling op 62,5 jaar ligt. Eerder of later kan wel, maar dat heeft gevolgen voor de hoogte van het pensioen.

Over uw inkomen tot de grens van 38.000 bouwt u op basis van een zogenoemde middelloonregeling pensioen op. Dat betekent dat u een bepaald percentage van wat u gemiddeld heeft verdiend in uw loopbaan gegarandeerd krijgt uitbetaald vanaf uw pensioendatum. Boven die grens van 38.000 bouwt u pensioen op basis van een zogenoemde beschikbaar premieregeling. Een beschikbaar premieregeling garandeert niet een bepaald percentage van uw inkomen bij pensioen, maar regelt alleen dat werkgever en werknemer tijdens het dienstverband samen sparen voor pensioen. Het verschil is duidelijk, bij een middelloonregeling heeft u als werknemer bepaalde inkomensgaranties en bij een beschikbaar premieregeling niet. Als CNV Dienstenbond geven wij daarom de voorkeur aan middelloonregelingen.

Van belang is verder dat Oriflex een relatief goede pensioenregeling blijkt te zijn in de zin dat bijna alle onderdelen van het inkomen op dit moment al pensioengevend zijn. Daarnaast is van belang dat op dit moment al het maximale fiscaal toegestaan opbouwpercentage voor de pensioenpremie wordt gehanteerd.

Voordat wij gaan praten over de nieuwe plannen van Atos Origin is het belangrijk dat u zich realiseert dat de waarde van het door u reeds opgebouwde pensioen gewoon blijft staan.

De pensioenverkenningen van Atos Origin
Atos Origin geeft aan dat het in Oriflex nauwelijks mogelijk is om op een fiscaal gunstige manier via extra opbouw van (ouderdoms)pensioen extra prepensioneringsrechten op te bouwen. Dit levert hoogstens enkele maanden eerder stoppen met werken op, maar 62,5 wordt bij lange na niet gehaald. Tevens geeft Atos Origin aan dat pensioenpremies opgetrokken moet worden van 16,5% naar 20% om de vereiste dekkingsgraad te halen. En dat nog onder de voorwaarden dat er geen vaststaande indexering van de pensioenen wordt afgesproken. Een afspraak tot indexering betekent namelijk een hogere vereiste dekkingsgraad waardoor er weer nog meer pensioenpremie moet worden betaald. Indexering is dan overigens niet uitgesloten, maar afhankelijk van de beleggingsresultaten en zeker geen (voorwaardelijke) toezegging van de werkgever meer. Vrolijk werden wij er niet van want met andere woorden: u krijgt een slechter pensioen (latere pensioendatum) waarvoor u meer moet betalen!

Aan deze voorstellen van Atos Origin liggen de volgende onderliggende keuzes ten grondslag.

Wij hebben dan ook aan Atos Origin voorgesteld om de grens van de middelloonregeling van 38.000 te verhogen, maar daar wil men niet aan. Atos Origin wil deze grens hoogstens verlagen (meer beschikbaarpremie pensioen dus).

* Atos Origin wil de totale premie voor het pensioen op maximaal 20% vaststellen. Daardoor lijkt het erop dat relatief een groot gedeelte van de premieopbrengst naar vermogensopbouw van het pensioenfonds zal gaan. Dan blijft er dus weinig geld over voor andere zaken zoals bijvoorbeeld indexering van pensioenen.
* Atos Origin wil 55% van de premie betalen, en dat de werknemer 45% betaalt.

* Atos Origin wil dat alle andere pensioenregelingen (Eindloon en KMPG-regeling) worden ondergebracht in het Atos Origin pensioenregeling Oriflex.

* Atos Origin wil geen indexering in de regeling afspreken. Ze zijn niet tegen indexering maar deze moet uit de beleggingsopbrengst komen.

* Atos Origin wil de huidige regeling voor degenen die op 1 januari 2005 55 jaar of ouder zijn, handhaven. Voor hen blijft de pensioenrichtleeftijd dus op 62,5 jaar.

Op 1 juni wordt er verder gepraat over pensioenen waarbij nog meer achtergrondinformatie en cijfers op tafel zullen komen. Van belang is dat wij ernaar blijven streven dat werknemers desgewenst een pensioenrichtleeftijd houden die zoveel mogelijk in de richting gaat van 62,5 jaar.

Verhuizing van arbeidsplaatsen naar Utrecht
Wij hebben vernomen dat op termijn circa 400 arbeidsplaatsen verhuisd zullen worden van Eindhoven naar Utrecht. Daarnaast worden 150 arbeidsplaatsen naar Utrecht verhuisd vanuit de rest van Nederland. Dat is nogal wat. Hier kunnen voor werknemers grote sociale gevolgen uit voortvloeien. Als een dergelijke verhuizing van arbeidsplaatsen onvermijdelijk is, dan moet dat voor werknemers goed geregeld worden. Wij zullen over deze materie dan ook in gesprek gaan met Atos Origin. Wat ons betreft hoort dit thuis in het nog af te sluiten Sociaal Plan.

Vragen?
Als u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via m.limmen@cnvdibo.nl