CDA Rotterdam


Persberichten

Rotterdam, 26 mei 2005
Karien van Gennip spreekt steun uit voor Rotterdam zet door

Op uitnodiging van het CDA Rotterdam was staatssecretaris Karien van Gennip (CDA, Economische Zaken) gisteren aanwezig om te discussiëren met Rotterdamse ondernemers. In haar bijdrage maakte ze Rotterdam een groot compliment met Rotterdam Zet Door. Karien van Gennip benadrukte de voortrekkersrol van Rotterdam en wees op de uitstraling die dit actieplan van het College naar andere grote steden heeft.

Staatssecretaris Karien van Gennip ziet een belangrijke rol voor Rotterdam als economische factor in Nederland, maar zeker ook in Europa en daarbuiten. Rotterdam kan die positie ook blijven houden, als de stad optimaal gebruik maakt van haar mogelijkheden.

De staatssecretaris vindt het belangrijk dat ook het MKB verder wordt versterkt. Karien van Gennip vindt dat zij als staatssecretaris belemmeringen van de zijde van de overheid zoveel mogelijk weg moet nemen. Het zijn onder meer horeca-ondernemers die tegen veel en tegenstrijdige regelgeving oplopen. Voorbeelden te over, bijvoorbeeld over de deuren in een discotheek: naar binnenslaande deuren voor de veiligheid van passanten vs. naar buitenslaande deuren voor de brandveiligheid.

Van lokale overheden verwacht de staatssecretaris eenzelfde inzet op het verminderen van administratieve belemmeringen en bureuacratie. Daarin schuilt kritiek op Rotterdam: andere gemeenten, zoals Leiden, maken meer werk van het wegwerken van knelpunten. Rotterdam loopt hierin achter.

Frans Jozef van der Heijden (CDA, voorzitter raadscommissie Economie) erkent dat Rotterdam achterloopt, maar wijst erop dat Rotterdam aan een inhaalslag werkt met de ontwikkeling van Kansenzones en de inzet van de stadsmariniers. In dat licht wijst collega-raadslid Alaattin Erdal (CDA, woordvoerder Economie) op de voorstellen die de EDBR (Economic Development Board Rotterdam) aan het College heeft gedaan. Beide CDA-ers verwachten dat de uitwerking hiervan zal leiden tot minder regels en duidelijker (handhaafbare) regelgeving.

Het CDA ziet veel in de ontwikkeling van de Kansenzones; de suggestie van ondernemers dat in de Kansenzones wel voldoende aandacht moet zijn voor reeds gevestigde ondernemers werd door Alaattin Erdal overgenomen.

Tegelijkertijd maken ondernemers zich zorgen over hun jonge collegas; het aantal faillissementen onder startende ondernemers is schrikbarend hoog. Ondernemers wijten dit voor een belangrijk deel aan onvoldoende kennis en kunde bij starters. Zij pleiten daarom voor strengere eisen aan starters en betere begeleiding, het aloude middenstandsdiploma kreeg hier weer nieuwe betekenis. Ook deze suggestie werd door Erdal overgenomen en deze zegde toe beide punten aan de orde te stellen bij de behandeling in de raad, van de Economische Visie 2020.

Aan het einde van de avond deed Alaattin Erdal een beroep op de aanwezige ondernemers om meer ruimte te bieden aan stagiaires. Hij richt zich met name op de vele duizenden kleinere ondernemers. Het CDA is in Rotterdam een pilot gestart waarin zij met een aantal partners een plan uitwerkt om middels inschakeling van externe begeleiding juist ook kleinere ondernemingen in staat wil stellen stagiaires ruimte te bieden. Gebleken is dat zowel scholen als ondernemingen vaak niet voldoende geëquipeerd zijn om de begeleiding vorm te geven. Doel van de pilot is de aansluiting van ondernemers en opleidingen te verbeteren. De resultaten van de pilot zullen binnenkort bekend worden gemaakt.