SBR introduceert nieuwe themasite over windturbines
SBR heeft een nieuwe themasite ontwikkeld over de toepassing van kleinschalige windturbines in de woningbouw. Op de site www.sbr.nl/windturbines is alle informatie gebundeld over het gebruik van deze alternatieve energievorm. Zowel voor het ontwerp, de bouwvoorbereiding als de uitvoering geeft de site richtlijnen.
Windenergie is een energievorm die steeds belangrijker wordt. Zeker in een land als Nederland kan wind als energieleverancier een rol spelen. Temeer omdat Nederland, als gevolg van nieuwe Europese richtlijnen, verplicht is om in 2010 in 9% van de elektriciteitsproductie te voorzien door hernieuwbare opwekking. Zeker zo belangrijk voor opname van windenergie in een project is de uitstraling ervan: de toepassing van duurzame energie wordt zichtbaar gemaakt en daarmee draagt een windturbine bij aan verdere bewustwording.
Een kleine windturbine kan op jaarbasis zo'n 3.000 tot 30.000 kWh leveren. Ter vergelijking: een huishouden verbruikt jaarlijks ca 3500 kWh. Het voordeel van kleine windturbines is dat ze relatief eenvoudig kunnen worden ingepast in het ontwerp van woningen en appartementencomplexen of op bedrijventerreinen. Turbines kunnen naast woningen worden geïnstalleerd of bovenop flatgebouwen. Het blijft overigens nodig om een aansluiting op het centrale elektriciteitsnet te houden. De opbrengst en de vraag houden elkaar immers niet altijd in evenwicht. Is de opbrengst hoger dan de vraag, dan bestaat de mogelijkheid om het teveel aan elektriciteit terug te leveren aan het net.
Wat de uiteindelijke opbrengst is van een windturbine, is afhankelijk van een aantal factoren: het type, de locatie (hoeveel wind vangt het apparaat) en het nominale vermogen.
Vrij weinig bekend
Ondanks de veelbelovende perspectieven is er nog weinig bekend over dit vrij nieuwe fenomeen. Daarom wil SBR met de nieuwe site gericht informatie verstrekken. De themasite past in de serie van andere sites, zoals die over zonneboilers, pv-panelen en warmtepompen.
Op de site vinden belangstellenden uitvoerige informatie gericht op het ontwerp, de bouwvoorbereiding en de uitvoering. De indeling van de site volgt het bouwproces, van de initiatieffase tot en met beheer en onderhoud. Per fase in het bouwproces is nuttige informatie te vinden. Ook is een lijst met producten, leveranciers en gerealiseerde projecten op de site te vinden.
Wie meer wil weten kan terecht op
Stichting Bouw Research