Provincie Overijssel

Provincie steunt gemeenten met 1 miljoen euro bij invoering WMO

Gedeputeerde Staten hebben besloten de gemeenten in Overijssel actief te ondersteunen bij de invoering van de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2006 en verder. In deze wet krijgen de gemeenten een centrale plaats op het terrein van zorg en welzijn.

De betrokken gedeputeerden Jan Kristen (welzijn) en Gert Ranter (zorg) zien dat gemeenten een zware taak krijgen en zij willen de gemeenten dan ook actief bijstaan bij een goede invoering van de wet in Overijssel. "Op een groot aantal beleidsterreinen kunnen wij gemeenten ondersteunen, zoals wonen, zorg en welzijn, de informele zorg en mantelzorg, de cliënt- en burgerparticipatie en de jeugdzorg", zegt gedeputeerde Ranter. "Wij voelen ons er verantwoordelijk voor dat de gemeenten voor hun inwoners tot een goed afgestemd aanbod komen voor maatschappelijke ondersteuning. Dat is in het belang van al die mensen die aangewezen zijn op de een of andere vorm van zorg of welzijn."

De afgelopen tijd heeft de provincie met alle gemeenten gesproken over de ondersteuning die ze willen bij de invoering van de wet. Op basis daarvan gaat ze nu de gemeenten al naar gelang de behoefte ondersteunen.

Een belangrijk punt in de WMO is de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Wie hulp nodig heeft moet die eerst in zijn of haar omgeving proberen te vinden. Dat betekent dat vrijwillige zorg en mantelzorg veel belangrijker worden. "Daarom gaan we met een aantal gemeenten in Twente proberen om een goed systeem op te zetten voor vrijwillige zorg, gebaseerd op de traditionele noaberhulp", legt Ranter uit.

Gemeenten moeten ook aan de slag met participatie. "Ze moeten gebruikers gaan betrekken bij de keuzes voor aanbod op het gebied van zorg en welzijn", vult Kristen aan. "Dat betekent dat gemeenten niet alleen met patiëntenorganisaties moeten praten, maar dat ze veel breder werk moeten maken van burgerbetrokkenheid. We willen daarvoor samen met een aantal gemeenten in West-Overijssel een model opzetten."

Voor deze projecten in Twente en West-Overijssel trekt GS ieder 250.000 euro uit. Het is de bedoeling dat de ervaringen hier later worden gebruikt in de rest van de provincie. Kristen benadrukt dat daarnaast de inzet van provinciale steuninstellingen zoals Arcon en het Servicecentrum Vrijwilligerswerk Overijssel onmisbaar zijn bij de invoering van de nieuwe wet.

Provinciale Staten hebben 1 miljoen euro extra voor de ondersteuning van gemeenten uitgetrokken, bovenop de subsidiegelden die al beschikbaar zijn voor gemeentelijke projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn. De helft van dit bedrag is bestemd voor cliënt- en burgerparticipatie en voor (nieuwe vormen van) informele zorg.

Voor de andere 500.000 euro nodigen GS gemeenten uit om projecten in te dienen die bijdragen aan een betere afstemming van wonen, zorg en welzijn. Daarbij denken ze onder meer aan de opzet van een gemeentelijk WMO-loket, de opzet van woonzorgzones, de inrichting van eerstelijnszorgposten en aan maatschappelijke opvang in de centrumgemeenten.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel