Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Farmaceutische Wetenschappen
26 mei 2005
Met een stopwatch het bed in
Klaarkomen voor het eerst geklokt
De gemiddelde tijd dat de penis in opgewonden toestand in de vagina kan blijven is 5,4 minuten. Ejaculatietijd vermindert naarmate mannen ouder worden, en condoomgebruik maakt voor de duur van de daad niet uit. Meest verrassend echter: er is een verschil tussen mannen uit verschillende landen. Dit blijkt uit een publicatie van de Utrechtse neuropsychiater en universitair hoofddocent seksuele psychofarmacologie dr. Marcel Waldinger en collega's in het vooraanstaande Journal of Sexual Medicine (juni 2005).
Het is voor het eerst dat een dergelijk groot epidemiologisch onderzoek is gedaan naar de zogenaamde intravaginal ejaculation latency time (IELT), ofwel de tijd vanaf het moment van penetratie tot moment van zaadlozing in de vagina.
Stopwatch
De onderzoekers hebben 500 willekeurige stellen uit Nederland, Engeland, Amerika, Spanje en Turkije bereid gevonden om thuis een maand lang, met een stopwatch, de IELT te noteren, iedere keer als zij de liefde bedreven. Op die manier konden zij in kaart brengen hoe lang 'het' duurt.
Verrassend
Waldinger et al vonden onder meer dat de ejaculatietijd vermindert naarmate mannen ouder worden en dat condoomgebruik of besnijdenis voor de tijdsduur niet uitmaakte. Een andere verrassende uitkomst was dat de IELT per land verschillende. De Engelsen 'scoorden' het beste met 7,6 minuten, Amerikanen met 7,0 minuten, Spanjaarden 5,8 minuten, Nederlanders 5,1 minuut en Turken 3,7 minuten. De onderzoekers hebben nog geen verklaring voor deze verschillen.
Voortijdig
De resultaten zijn onder meer van belang voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing, een van de belangrijkste mannelijke klachten op dit gebied. Tot voor dit onderzoek bestond geen precieze metingen van ejaculatietijd. Vroegtijdige zaadlozingen (altijd binnen 1 minuut) zijn een neurobiologische disfunctie, en niet een psychologische, aldus Waldinger, die internationaal als een zeer vooraanstaand onderzoeker op het gebied van vroegtijdige zaadlozing wordt beschouwd.
Meer informatie
Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 9300, perscommunicatie@csc.uu.nl
Universiteit van Utrecht