NVM


26 mei 2005

Reactie NVM op Woningwaarde-index Kadaster

Het Kadaster brengt vandaag een nieuwe Woningwaarde-index naar buiten. Hiervoor gebruikt het Kadaster de zogenaamde Repeated Sales methode. De NVM ziet het als positief wanneer gekwalificeerde partijen zoals de NVM en het Kadaster werken aan het verbeteren van het inzicht in de woningmarkt. Toch plaatst de branchevereniging een aantal kanttekeningen bij de gekozen methode.

Kanttekeningen
De vooronderstelling bij repeated sales is dat de woning waarvan men herhaaldelijk de verkoopprijs weet, niet verandert. Dat de woning niet vergroot is of dat er sprake is van een kwaliteitsverbetering. Als dat niet uit te sluiten is, is er sprake van een niet te onderschatten meetprobleem, dat de gebruikswaarde van de index aantast.

Een tweede kanttekening betreft de vertekening die het gevolg is van het feit dat minder courante woningen, minder vaak voorkomen in de meting. Terwijl het niet onwaarschijnlijk is dat deze woningen een andere prijsontwikkeling kennen.

De NVM begrijpt dat de nu geĂŻntroduceerde Woningwaarde-index een eerste uitwerking betreft, ze zal met belangstelling de verdere ontwikkeling volgen.