Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Barendrecht moet keuzes maken om financieel tekort in 2009 te voorkomen

BARENDRECHT (donderdag 26 mei 2005) - Als de gemeente Barendrecht niet ingrijpt, heeft het in 2009 een structureel tekort van bijna 4 miljoen euro. Dit blijkt uit het financieel meerjarenperspectief tot 2011 dat de gemeente heeft opgesteld. De belangrijkste oorzaak van het tekort is dat de gemeente na realisatie van de Vinex-locatie Carnisselande geconfronteerd wordt met een toename van de kosten voor het beheer van groen, water en wegen. Het financieel meerjarenperspectief is onderdeel van de Takendiscussie. Met de Takendiscussie willen de raad en het college van burgemeester en wethouders nog voor de zomer een duidelijk inzicht krijgen in het nut en de noodzaak van alle gemeentelijke taken en het gewenste kwaliteitsniveau. Een belangrijk doel hiervan is een evenwichtige en sluitende meerjarenbegroting. In de openbare raadsvergadering van maandag 30 mei a.s. bespreekt de gemeenteraad het financieel meerjarenperspectief.

De nieuwbouwlocatie Carnisselande wordt gerealiseerd door de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-IJsselmonde (Ommij), het samenwerkingsverband van de gemeenten Barendrecht en Albrandswaard dat ook de vinex-locatie Portland bouwt. Nu de komende jaren Carnisselande zijn voltooiing nadert, draagt de Ommij de beheertaken met betrekking tot groen, water en wegen over aan de gemeente Barendrecht en ontwikkelt de gemeente zich van groei- naar beheergemeente. Dit is de voornaamste oorzaak van het structurele tekort dat de komende jaren zal ontstaan wanneer de gemeente geen maatregelen treft. Een tweede oorzaak is dat het college de bezuinigingen van de laatste jaren op het beheer van wegen wil terugdraaien. Alleen met een aangepast onderhoudsbudget voor wegen is het mogelijk om de landelijke kwaliteitsnorm te realiseren zoals die ook wordt toegepast in vergelijkbare gemeenten. Het vinden van maatregelen om ondanks het dreigende structurele tekort toch tot een sluitende meerjarenbegroting te komen, maakt ook onderdeel uit van de Takendiscussie. Wethouder Ett Schoehuizen (Financiën): "Al bij de begrotingsbehandeling in oktober vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente keuzes moet maken om de begroting ook de komende jaren sluitend te krijgen. In juni zal het college de gemeenteraad maatregelen voorleggen om een structureel tekort te voorkomen." Op maandag 27 juni zal de gemeenteraad de voorgestelde maatregelen tijdens een openbare raadsvergadering bespreken.

Positief saldo Jaarrekening 2004
Hoewel het perspectief voor de komende jaren niet positief is, heeft de gemeente het jaar 2004 nog afgesloten met een positief resultaat van ruim 1,6 miljoen euro. Dit blijkt uit de Jaarrekening die op 6 juni tijdens een openbare gezamenlijke commissievergadering wordt besproken. Het positieve resultaat wordt overigens grotendeels veroorzaakt door enkele incidentele meevallers, waaronder de opbrengst van de verkoop van grond en een onverwachte hogere algemene uitkering van het rijk. De gemeenteraad zal in een later stadium besluiten waarvoor het positieve resultaat wordt aangewend, waarbij het advies van het college is om een groot gedeelte ervan toe te voegen aan het algemene reserve.

Rechtmatigheid
De accountant heeft de Jaarrekening 2004 overigens maar gedeeltelijk goedgekeurd. Vanaf 2004 controleert de accountant de jaarrekening niet alleen op 'getrouwheid', maar ook op 'rechtmatigheid'. De toets naar 'getrouwheid' houdt in dat de accountant kijkt of de jaarrekening een juist en volledig beeld geeft van alle inkomsten en uitgaven en van de financiële positie die daarmee samenhangt. In voorgaande jaren was de accountant alleen verplicht om de jaarrekening op dit punt te controleren. De Jaarrekening 2004 scoort op dit onderdeel net als voorgaande jaren positief, wat inhoudt dat de Jaarrekening een getrouw beeld geeft van de inkomsten en uitgaven van de gemeente. Vanaf 2004 is de accountant echter ook verplicht om te kijken of de posten in de jaarrekening tot stand zijn gekomen volgens geldende wet- en regelgeving. Op dit punt heeft Barendrecht net als veel andere Nederlandse gemeenten een afkeurende verklaring van de accountant gekregen. Dit komt onder meer omdat de landelijke overheid pas halverwege 2004 aan gemeenten heeft laten weten welke nieuwe eisen voor de jaarrekening gelden. Gemeenten hebben hierdoor te weinig tijd gekregen om zich op de extra controle in te stellen. Het jaar 2004 wordt dan ook algemeen gezien als een overgangsjaar. De afkeurende verklaring met betrekking tot de rechtmatigheid van de Barendrechtse jaarrekening is vooral het gevolg van het niet voldoende volgen van de Europese aanbestedingsregels. De accountant stelt in haar rapport echter wel dat de gemeente inmiddels maatregelen heeft getroffen om de rechtmatigheid op dit punt te verbeteren. De gemeenteraad bespreekt de Jaarrekening 2004 en de controle door de accountant in de openbare vergadering van maandag 6 juni aanstaande.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht