Gemeente Albrandswaard


Hollandse Delta verstuurt aanslagen waterschapsbelasting gebouwd en ongebouwd

DORDRECHT, 23 mei 2005- Waterschappen betalen hun kosten uit de belastingen die zij heffen. Uit de belastinginkomsten van de ingezetenenomslag, de gebouwde en ongebouwde omslagen financiert het waterschap Hollandse Delta de kosten op het gebied van de water­ keringen, waterbeheersing en (vaar)wegen. Met de verontreinigings­ heffing dekt het waterschap de kosten voor het waterkwaliteitsbeheer. Door de fusie zijn niet alleen de waterschapsgrenzen verdwenen, maar ook de verschillen in tarieven van de vier waterschappen en een deel van het zuiveringsschap. Per 1 januari 2005 gelden in het gehele werkgebied van Hollandse Delta dezelfde tarieven.

waterschaps[INS: belasting: verontreinigingsheffing, ingezetenenomslag, omslag gebouwd en omslag ongebouwd. :INS] Alle inwoners betalen ingezetenenomslag voor hun woonruimte, zowel eigenaren als huurders. Verder betalen eigenaren van woningen en bedrijfsgebouwen de omslag gebouwd. Eigenaren van (landbouw)grond en water betalen de omslag ongebouwd. Vanuit het idee dat de vervuiler betaalt, betalen zowel huishoudens als bedrijven verontreinigingsheffing.

De totale kosten van Hollandse Delta zijn in 2005 totaal begroot op ongeveer 140 miljoen euro. De inkomsten uit de waterschapsbelastingen zijn begroot op circa 120 miljoen euro. De rest van het geld is afkomstig uit onder andere reserves en opbrengsten uit eigendommen.

Omslag ongebouwd

De omslag ongebouwd geldt voor eigenaren van grond en / of water. Zij betalen een tarief per hectare.

Omslag gebouwd

Via de omslagheffing gebouwd int het waterschap de waterschapsbelasting voor huiseigenaren en eigenaren van bedrijfsgebouwen.De WOZ-waarde vormt de basis van deze heffing. Als de WOZ-waarde stijgt, daalt het tarief van de omslag gebouwd.

Sinds 1 januari 2005 gelden in alle gemeenten nieuwe WOZ-waarden voor woningen en bedrijfsgebouwen. In het werkgebied van Hollandse Delta is de totale waarde met circa 40 % gestegen.

Het waterschap int de omslagheffing gebouwd op basis van deze WOZ-waarden en zou door de stijging daarvan meer belastinggeld ontvangen dan nodig is. Daarom heeft het Algemeen Bestuur op 12 mei besloten om de tarieven te corrigeren. Het tarief gebouwd daalt na deze correctie van 1,14 naar 0,82 per 2.268,- WOZ-waarde.

Gemiddeld gezien blijft de totale belastingopbrengst van de omslagheffing gebouwd over het werkgebied van het waterschap door deze tariefsverlaging echter hetzelfde. Hieronder volgt een voorbeeld, dat een indruk geeft van de gevolgen voor de aanslagen gebouwd.

Voorbeeld

Het effect op de aanslagen gebouwd hangt af van de nieuwe WOZ-waarde en van de waardestijging. In dit voorbeeld gaat het over een willekeurige woning van 150.000 euro op IJsselmonde. Na de gemiddelde stijging (voor woningen: circa 50 %) bedraagt de nieuwe WOZ-waarde van deze woning 225.000 euro. De eigenaar van deze woning krijgt in 2005 een aanslag die 25,- hoger is dan in 2004. Binnen het werkgebied van het waterschap zijn de WOZ-waarden niet overal evenveel gestegen, zodat de stijging of daling per eigenaar verschilt.

Wanneer dezelfde woning uit het voorbeeld elders in het werkgebied staat is er sprake van een daling. Op Voorne-Putten en Rozenburg bedraagt de daling in dat geval ongeveer 1,- , op Goeree-Overflakkee ruim 5,- , in de Hoeksche Waard 19,- en op het Eiland van Dordrecht ruim 10,-

De stijging van de lasten gebouwd op IJsselmonde is het gevolg van de fusie. De totale economische waarde op IJsselmonde is veel hoger ten opzichte van de andere gebieden. Voor de fusie konden de tarieven daarom op een lager niveau worden vastgesteld. Wettelijk is het niet mogelijk om de tariefstijging over meerdere jaren uit te smeren.

Betaling

Het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardenbepaling (SVHW) uit Klaaswaal verzorgt voor Hollandse Delta de inning van de waterschapsbelasting. De aanslagen voor de ingezetenenomslag en de verontreinigingsheffing zijn in februari verstuurd. Op 31 mei 2005 worden de aanslagbiljetten met de omslagen gebouwd en ongebouwd verzonden.

Op het aanslagbiljet staat een betaaltermijn van drie maanden. Dit betekent dat de aanslag voor de vervaldag moet zijn betaald. Binnen de betalingstermijn is gespreide betaling mogelijk, bijvoorbeeld in drie maandelijkse termijnen. Afhankelijk van de financiële en persoonlijke omstandigheden kan SVHW een betalingsregeling treffen, telefoon: 0186-577213. Kwijtschelding van de omslagen gebouwd en ongebouwd is niet mogelijk.

Johan de Wittstraat 40

3311 KJ Dordrecht

postadres

Postbus 469

3300 AL Dordrecht

telefoon

078 639 71 00

fax

078 631 18 71

internet

www.wshd.nl

info@wshd.nl