Gemeente Den Helder

26-05-2005
Pas op voor agressieve waterplanten!

Tuincentra hebben tegenwoordig zon ruim assortiment aan waterplanten en vissen, dat u uit alle hoeken van de wereld wel iets kunt vinden voor uw vijver of aquarium. Deze exotische planten zijn natuurlijk een mooie aanwinst. Als de plant echter te groot wordt, gebeurt het helaas nog wel eens dat mensen een deel van het plantje terug zetten in de vrije natuur. Met alle gevolgen van dien.

Explosieve groei
Doordat mensen een verkeerd plantje in de sloot gooien, kan het gebeuren dat onze sloten en kanalen volledig overrompeld worden door soorten die niet in ons watermilieu thuishoren. Exotische planten kunnen zich, bij een gebrek aan natuurlijke vijanden, razendsnel verspreiden. Aan de bestrijding van deze explosief groeiende planten heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een zware dobber.

Grote Waternavel
Zo werd de Grote Waternavel (Hydrocotyle ranunculoides) bijvoorbeeld verkocht als vijver- of aquariumplant. Blijkbaar lust niets of niemand deze Zuid-Amerikaanse indringer. De uit vijvers ontsnapte plant groeit hier zo snel, dat sloten in korte tijd helemaal bedekt kunnen zijn met een dik pak groene bladeren. De Grote Waternavel belemmert daardoor de doorstroming van het water en verstikt al het andere waterleven. Het verwijderen van de plant moet vakkundig gebeuren. Anders wordt de situatie alleen maar erger. Plantenresten die achterblijven gedragen zich namelijk als stekjes. Ze drijven af en nestelen zich ergens anders, waar het agressieve woekeren weer van voor af aan begint. De verkoop van deze plant is in 2001 bij wet verboden, maar het is waarschijnlijk een blijvertje. Waterschappen in heel Nederland moeten overal Grote Waternavel bestrijden, wat enorm veel geld kost.

Kostbare zaak
Niet alleen de Grote Waternavel zorgt voor problemen, ook andere exotische planten kunnen het watermilieu vernielen. Zo is vorig jaar in Den Helder de Waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) ontdekt. Ook deze Zuid-Amerikaanse waterplant heeft in ons watermilieu een explosieve groei en verstikt het andere waterleven. Het onderhoud van een siervijver kan een ontspannen bezigheid zijn. Maar agressieve exotische waterplanten uit 25.000 kilometer sloten en kanalen weren, is voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, en dus ook voor u, een kostbare zaak. Heeft u een vijver of aquarium? Gooi dan planten of delen van planten niet in het oppervlaktewater, maar in de gft-bak. Hiermee helpt u dergelijke plagen voorkomen.