Verbond van Verzekeraars

Eerste lustrum Bureau Beroepsziekten FNV

Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV bestaat vijf jaar, maar mag nog niet verdwijnen, vindt medeoprichter Wim Eshuis. Er zijn nog te veel mensen die een uitkering verdienen.

Het BBZ helpt werknemers/FNV-leden met het verkrijgen van een schadevergoeding als zij een werkgerelateerde aandoening hebben opgelopen, zoals RSI, burnout, OPS, lawaaidoofheid en bijvoorbeeld beroepsgerelateerde kanker. Volgens Eshuis is het bureau voorlopig nog onmisbaar: te veel mensen blijven nog in de kou staan, terwijl zij naar zijn oordeel wel recht op een schadevergoeding hebben.

Belangrijke rol
Het Verbond vindt dat het BBZ een belangrijke rol speelt in de praktijk van de letselschaderegeling. Die rol als ervaren rechtshulpverlener is aan de kant van de werknemer van belang, omdat bij letselschade altijd moet worden aangetoond dat de werkgever juridisch aansprakelijk is, wil een slachtoffer voor een uitkering in aanmerking komen. Dat is het geval als de werkgever niet heeft voldaan aan de op hem rustende zorgplicht jegens zijn werknemers. Deskundigheid van de juridische hulpverleners is belangrijk, maar niet zaligmakend: in veel gevallen moet de rechter uitmaken of er aansprakelijkheid van de werkgever geldt. Het is dus zeker niet zo dat in alle zaken waar het BBZ aansprakelijkheid veronderstelt, dat standpunt ook juridisch houdbaar is. Verzekeraars rekken zaken niet op (zoals Eshuis stelt), maar zaken duren vaak lang vanwege onduidelijkheid over de aansprakelijkheidsvraag.

Beroepsziekte betekent niet altijd aansprakelijkheid Overigens is er een groot verschil tussen het duiden en vaststellen van een beroepsziekte, en de eventueel daarop volgende juridische procedure over de vraag wie daarvoor aansprakelijk is. Het vaststellen van beroepsziekten is een medische kwestie. Bedrijfsartsen moeten daar alert op zijn en expertise opbouwen. Het is daarom ook goed dat beroepsziekten verplicht worden gemeld bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Dat kan dan kennis en ervaring opbouwen en coördineren.

Extra garantieregeling
Net als het Verbond pleit Eshuis ook voor de instelling van een Extra Garantieregeling Beroepsziekten, omdat de mogelijkheid van een uitkering voor slachtoffers van beroepsziekten en -ongevallen langs die weg verbetert en in ieder geval versnelt. Daarbij is namelijk sprake van een vaste lijst van verzekerde beroepsrisicos en van genormeerde schadebedragen. Een discussie over aansprakelijkheid is dan niet meer aan de orde.

Verzekerd!, mei 2005