Gemeente Apeldoorn

Geen extra ondersteuning voor Vacant

Het college van b. en w. van Apeldoorn ziet geen mogelijkheden om Vacant extra te ondersteunen. Dat heeft het college van b. en w. de raad van Apeldoorn vandaag per brief laten weten. Ook Vacant is inmiddels op de hoogte gesteld. Vanuit een juridisch perspectief dient zich geen weg aan die zou kunnen leiden tot een extra ondersteuning van Vacant, zonder daarbij in strijd te handelen met de wet Suwi, het aanbestedingsrecht en de Europese staatssteun regels, zo laat het college de gemeenteraad weten. Natuurlijk kan besloten worden deze risicos voor lief te nemen. Dan gaat het om een politieke afweging met het risico later teruggefloten te worden door de rechter of Europese Commissie. Ons college is van mening dat deze risicos vermeden moeten worden.
Aanleiding voor de brief van het college is een vorige week door de raad aangenomen motie waarin het college wordt gevraagd om financiële maatregelen te treffen die Vacant de mogelijkheid bieden om een doorstart te maken. Het college geeft in de brief aan geen mogelijkheden te zien om deze motie ten uitvoer te brengen

Nader onderzoek
Het college heeft de afgelopen week nader onderzoek verricht naar de rechtmatigheid van eventuele extra betalingen door de gemeente ten aanzien van een vervolgonderzoek. Ook is gekeken naar een gemeentelijke bijdrage in de exploitatiekosten en het verstrekken van opdrachten. In de brief aan de raad stelt het college vast dat Vacant een bedrijf is. Met de verstrekking van de subsidie over 2005 heeft de gemeente zich al op een hellend vlak begeven. Ten op zichte van andere reïntegratiebedrijven, die het zonder een dergelijke steun moeten stellen is Vacant in een gunstige positie gebracht.

Het college voelt er ook niet voor om Vacant extra opdrachten te verstrekken. Het college erkent in de brief dat er sprake is van vrije ruimte om aanvullend op het inmiddels aanbestede en gegunde reïntegratiepakket activiteiten te ontwikkelen. Het tempo van deze extra activiteiten wordt bepaald door de gesignaleerde behoeften bij de clientèle van de dienst. Een opdracht en de betaalwijze dienen echter wel tot individuele trajecten en cliënten herleidbaar te zijn. Wat betreft de omvang en tempo van deze eventueel nieuw te ontwikkelen activiteiten valt, gelet op de situatie van Vacant, ook hier geen oplossing te verwachten.
Het college heeft de raad, op basis van het nader onderzoek, laten weten geen kans te zien om de motie uit te voeren.

Voor het laatst bijgewerkt op: 26-mei-2005 08:47