Gemeente Rotterdam

Nr 90

26 mei 2005

Stijgende trend zet door

Rotterdam wéér een stuk veiliger

De effecten van de Rotterdamse veiligheidsaanpak zijn duidelijk merkbaar. In het afgelopen jaar is de veiligheidssituatie in Rotterdam opnieuw verbeterd. Dit blijkt uit resultaten van de Veiligheidsindex 2005 die 26 mei gepresenteerd wordt door burgemeester Opstelten en wethouder Veiligheid en Volksgezondheid Van den Anker. Op de index scoren alle 62 Rotterdamse wijken gelijk of hoger dan het jaar ervoor. In vergelijking tot het indexjaar 2001 scoren 52 wijken beduidend beter en 10 wijken blijven vrijwel stabiel. Het halen van de collegedoelstelling, dat geen enkele wijk lager mag scoren dan in 2001, ofwel 'geen onveilige wijken meer in 2006', komt hiermee in zicht.

De Veiligheidsindex Rotterdam dient als graadmeter en geeft inzicht in de veiligheidsituatie van de stad als geheel en van deelgemeenten en wijken afzonderlijk. De afgelopen jaren vertoont de index een aanhoudende stijgende lijn. Ook dit jaar zet deze positieve trend door en klimt het indexcijfer voor de stad van 6.2 (in 2003) naar 6.6 (in 2004). Alle deelgemeenten scoren in 2004 hoger op de veiligheidsindex, behalve Hoogvliet. De grootste verbetering toont Kralingen-Crooswijk, gevolgd door Overschie. Op wijkniveau scoren 28 wijken in 2004 beduidend hoger dan in 2003 en de score voor de 34 andere wijken blijft vrijwel gelijk. Ten opzichte van het indexjaar 2001 is de score van alle zogenaamde onveilige wijken verbeterd op de index, alleen het Oude Westen draagt nog het stempel onveilige wijk.

overlast top 3

De jaarlijkse index is samengesteld op basis van feitelijke gegevens van politie, justitie en gemeentelijke diensten én meningen van 13.000 ondervraagde Rotterdammers. Diefstal, drugs, geweld, inbraak, vandalisme, schoon en heel, overlast en verkeer zijn de elementen die gemeten worden. In het afgelopen jaar is een algehele verbetering zichtbaar, met de sterkste vooruitgang op de gebieden inbraak en schoon en heel. Als grootste buurtprobleem noemen Rotterdammers vernield of kapot straatmeubilair (12% van de bevolking), hierna volgen overlast van groepen jongeren (9%) en vervuiling op straat (7%). Vorig jaar werd vuil naast de container als meest voorkomend buurtprobleem genoemd, dit jaar komt deze vorm van overlast niet meer voor in de top 3.

effectieve aanpak

Meer toezicht op straat, preventief fouilleren, aanpak van huisjesmelkers, drugsrunners en drugsdealers, controles van interventieteams, meer tramconducteurs en een streng prostitutievergunningenbeleid zijn voorbeelden van maatregelen die duidelijk effect hebben. Dit uit zich in dalende criminaliteitscijfers, een betere waardering voor de politie en een groter gevoel van veiligheid bij bewoners. Ook de uitvoering van wijkveiligheidsprogramma's door deelgemeenten heeft positieve effecten op het bewonersoordeel. Bij de start van de metingen in 1998 oordeelden Rotterdammers negatief over hun eigen leefomgeving. In 2003 is voor het eerst sprake van een positiever oordeel van de bewoners. In 2004 zet deze verbetering door en oordeelt 75% van de Rotterdammers tevreden over hun eigen buurt.

Het complete rapport staat op www.rotterdamveilig.nl

noot voor de redactie /