Gemeente Abcoude


Wethouder Doorn ondertekent symbolische start project Wel Thuis!

Regionaal van start
Quick scans
Abcoude lokaal al bezig
Interactieve beleidsvorming
Voordelen samenwerking Utrecht-West
Over wonen, welzijn en zorg

Mensen die ouder worden, willen vaak gewoon thuis blijven wonen. Mensen met een beperking ook. En aangezien Nederland vergrijst, heeft Utrecht-West in 2010 drieduizend extra woningen met welzijn en zorg nodig. En in 2020 zelfs zevenduizend woningen extra. Er is dus werk aan de winkel. Wethouders uit Utrecht-West, zorg- en welzijnsinstellingen, woningbouwverenigingen, cliënten en de provincie slaan de handen ineen om dit voor elkaar te krijgen. Wethouder Doorn was op 20 april jl. namens de gemeente Abcoude aanwezig bij de startbijeenkomst in Oudewater.

Regionaal van start

Wel Thuis! is het provinciale project dat uitvoering geeft aan een deel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO moet het mensen mogelijk maken om zo lang mogelijk zelfstandig in de maatschappij te functioneren. Gedeputeerde Kamp: Ik ben erg blij dat al die partijen op de startbijeenkomst aanwezig zijn én ook het belang van wonen met welzijn en zorg inzien. Zeker nu de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning er aan komt en er steeds meer van gemeenten wordt verwacht. Het mooie van dit project is dat we uitgaan van het principe: regel lokaal wat lokaal kan, en regionaal wat regionaal moet. Gebruik maken van ieders kwaliteiten en krachten bundelen dus.

Quick scans

Uit onderzoek van de provincie is gebleken dat er in Utrecht-West ongeveer 3.000 extra woningen met zorg en welzijn moeten zijn in 2010. Een grote opgave. Om dit concreter te maken wordt eerst, via quick-scans, per gemeente vastgesteld wat dit precies betekent. Is de vraag in iedere gemeente even groot? Welke plannen liggen al op de plank en zijn al bijna in uitvoering? Een stuur- en werkgroep met wethouders, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, zorgkantoor, cliënten en de provincie pakt de handschoen op en gaat aan het werk. Begin 2006 moet duidelijk zijn hoeveel woningen in welke gemeente komen en wie daar voor gaat zorgen.

Abcoude lokaal al bezig

Wethouder Doorn: Abcoude gaat nu provinciaal van start, maar eind vorig jaar zijn we al lokaal gestart met de ontwikkeling van een visie op wonen, zorg en welzijn in gemeente Abcoude. De gemeente speelt zo tijdig in op ontwikkelingen waar ze op korte termijn mee te maken krijgt." Lokaal wordt door de gemeente aanbod en vraag in beeld gebracht op het gebied van wonen zorg en welzijn. Er wordt onder meer onderzocht hoeveel ouderen er nu zijn, met welke vergrijzingsgraad we rekening moeten houden, aan wat soort woningen er op termijn behoefte is en welke aan welke zorg. Op basis van deze gegevens wordt de visie ontwikkeld.

Interactieve beleidsvorming

De gemeente ontwikkelt deze visie niet alleen, vertelt wethouder Doorn. We doen dit samen met het lokaal zorgnetwerk dat bestaat uit lokale en regionale partijen en instanties op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Dit zijn Westhoek Wonen, Zorggroep Utrecht-West, Stichting Welzijn Abcoude, de Merenhof en de Ouderen Belangen Vereniging. Wat moet er gebeuren wordt momenteel onderzocht; wat kunnen we er mee en wie doet wat, wordt in dit lokaal zorgnetwerk besproken. Met hen wordt ook die visie gevormd, aldus wethouder Doorn. Andere gemeenten uit Utrecht-West hebben ook een dergelijk zorgnetwerk waarin weer dezelfde regionale partners participeren, waardoor er goede uitwisseling plaatsvindt en een goed op elkaar afgestemd beleid ontstaat.

Voordelen samenwerking Utrecht-West

Zowel op provinciaal, regionaal als lokaal niveau wordt er dus gewerkt aan de toekomstige voorzieningen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. En deze trajecten worden ook goed met elkaar afgestemd. De provincie houdt in de gaten wat de acht gemeenten aan het doen zijn en speelt daar op in. Uit het lokale onderzoek komt misschien wel naar voren dat er binnen Abcoude ook behoefte is aan een intramurale voorziening als een verzorgingstehuis of verpleegtehuis. Maar gemeente Abcoude zal daar niet aan kunnen voldoen vanwege beperkte bouwcapaciteit. Ouderen moeten ook in de toekomst terecht kunnen in de regio, zoals nu ook het geval is. Maar anders dan voorheen kan gemeente Abcoude op basis van het lokale onderzoek beter overleg plegen met bijvoorbeeld Maria-oord over de gewenste toekomstige capaciteit, besluit wethouder Doorn.

Over wonen, welzijn en zorg

Wonen, zorg en welzijn staat volop in de belangstelling. En dat moet ook. De komende jaren krijgt Nederland, ook Utrecht-West, te maken met dubbele vergrijzing. Er komen steeds meer oudere mensen. En deze mensen worden ook steeds ouder. Bovendien willen deze ouderen het liefst gewoon thuis blijven wonen. Dat geldt trouwens ook voor jongere mensen met een beperking. Dit betekent dat woningen moeten worden aangepast. En dat er zorg aan huis geleverd moet worden. Maar ook dat er bijvoorbeeld warm eten thuis wordt bezorgd, en dat er iemand is die af en toe eens komt kijken hoe het gaat. Het provinciale programma Wel Thuis! zet zich hiervoor in. Maar dat kan zij niet alleen. De inzet van zorg- welzijnsinstellingen, gemeenten, cliënten, woningbouwcorporaties en zorgkantoor zijn hierbij onmisbaar.


* Utrecht West bestaat uit de volgende gemeenten: Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden.
---

26 mei 2005