Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



---

Nieuw beleid voor steigers en vlonders

Het dagelijks bestuur van De Stichtse Rijnlanden heeft een nieuw concept-beleid voor steigers en vlonders vastgesteld. Formaat en materiaal zijn nu voor het gehele gebied vastgelegd. De belangrijkste wijziging is, dat er geen ondersteuningspalen meer in het water mogen staan. Dit is om het onderhoud aan de watergang (maaien en baggeren) te kunnen waarborgen.

Ter inzage
De regels liggen tot en met 24 juni 2005 ter inzage op alle gemeentehuizen in het beheersgebied en bij het waterschapskantoor in Houten. Belanghebbenden kunnen tot die datum nog op het nieuwe beleid reageren. Daarna neemt het dagelijks bestuur een definitief besluit en worden de nieuwe regels van kracht.

Steiger bouwen? Vergunning aanvragen!
Voor het bouwen van steigers, vlonders en terrassen boven het water moet een keurvergunning aangevraagd worden bij het waterschap. Dergelijke bouwsels kunnen namelijk de wateraan- en afvoer beïnvloeden. Ook kunnen ze danig in de weg zitten bij het maaien van waterplanten en het baggeren van watergangen.

Tegenwoordig worden veel nieuwe woningen gebouwd met een tuin aan het water. Daardoor steeg de behoefte aan duidelijke regels. Ook kwamen er bij het waterschap veel vragen binnen over het materiaal dat gebruikt mag worden. Materiaal dat uitloogt in water mag niet, zoals gewolmaniseerd en gecreosoteerd hout. Wat wel mag is Europees hardhout, zoals Robinia of kastanjehout, tropisch hardhout (bij voorkeur met FSC-keur), thermisch gemodificeerd hout, kunststof en onbehandeld ijzer of roestvrij staal.

Formaat van de steiger
Hoe groot een steiger mag worden, is afhankelijk van de watergang waar hij in wordt gebouwd. In tertiaire watergangen, waarvan de onderhoudsplicht bij de eigenaren ligt, mag de overstek van de steiger maximaal een zesde deel van de breedte van de watergang bedragen. In primaire watergangen, die door het waterschap worden onderhouden, is dit afhankelijk van de breedte van de watergang (maar maximaal 1 meter breed).
De lengte van de steiger mag maximaal vier meter zijn; de hoogte minimaal 30 cm boven het zomerpeil (in Leidsche Rijn het "hoge peil"). Drijvende delen en loopplanken of vaste zwemtrappen lager dan 30 cm. boven het hoge peil zijn niet toegestaan.

Wat gebeurt er met bestaande steigers met of zonder vergunning? Bestaande steigers met vergunning die voldoen aan de nieuwe eisen blijven ongemoeid.
o Bestaande steigers zonder vergunning die wel voldoen aan de nieuwe eisen worden gelegaliseerd door het afgeven van een vergunning; o Bestaande steigers met vergunning uit eerder beleid die niet voldoen aan de nieuwe eisen blijven ook ongemoeid. Als de steiger aan vervanging toe is, gelden uiteraard de nieuwe regels. o Bestaande steigers zonder vergunning uit eerder beleid die niet voldoen aan eisen uit het nieuwe beleid maar die meer dan twee jaar oud zijn, worden vergund. Voor recenter gebouwde steigers geldt dat het waterschap een handhavingstraject start dat leidt tot aanpassing van de steiger of tot verwijdering van de steiger.

Meer weten?
Bel de afdeling Vergunningverlening en handhaving, tel. (030) 634 5813.

Houten, 25 mei 2005.